Реформаторският блок щял да се разширява, имало поне 5 желаещи партии

Много скоро ще обявим разширяване на Реформаторския блок (РБ), обяви Найден Зеленогорски от „Движение България на гражданите“ (ДБГ).

Според него има поне пет партии, проявяващи желание да се присъединят. В коментар за готвеното обединение на ДСБ и „Да, България“ той каза, че блокът последователно е следвал пътя на отворените врати.

„Ние сме за широко дясно обединение“, декларира Зеленогорски и припомни, че между 500 хил. и 700 хил. избиратели са непредставени в парламента. Сепаратизмът в дясното донесе големи щети, каза още Зеленогорски.

[ad id=“255238″]

„Ще видим докъде ще доведе това. Ние отправихме призив към ДСБ, те не отговориха“, коментира бъдещето на новото обединение председателят на СДС Божидар Лукарски.

Венци Мицов и Светослав Витков от „Глас народен“, които се явиха в коалиция с РБ на последните избори, също добавиха, че трябва да се работи за единството на десните. Според тях „всички вдясно трябва да преглътнем гордостта си“. По темата за обединението Витков каза, че ще работят с РБ, но на равни начала.

[ad id=“225664″]

Реформаторите пишат закони, надяват се някой да ги внесе

Найден Зеленогорски каза, че РБ ще продължи активно да функционира и ще положи максимални усилия да внесе в парламента законодателни проекти. Най-логично било проектите им да бъдат изпратени до всички партии и ресорни министерства, които да ги внесат в парламента. Един от законите, които се обмислят, е за инфраструктурните облигации.

Зеленогорски обърна внимание, че в проекта за държавен бюджет са заложени крайно недостатъчно средства за поддръжка на четвъртокласните пътища – 164 млн. лв. Той даде за сравнение републиканските пътища, които също като четвъртокласните са 20 хил. км, но за тях били планирани 700 млн. лв.

Зеленогорски смята, че парите в пенсионните фондове, които са към 12 млрд. лв., могат да се вложат в облигации за инфраструктура, които да бъдат с гарантирана доходност от държавата. Той обърна внимание и че в бюджета не е осигурено дострояването на магистрала „Хемус“, тунела под Шипка и няколко скоростни пътища. Зеленогорски припомни, че тези пътища трябваше да помогнат за намаляване на икономическите разлики между Северна и Южна България.

[ad id=“225664″]

Бюджет 2018 – отказ от реформи

„Не приемаме проекта за бюджет. Не виждаме убедителни доказателства за харчене на средства. Зад бюджета за 2018 г. прозира отказ от реформи“, каза от името на блока Жаклин Толева (Български демократически форум).

Божидар Лукарски допълни, че е предвидено увеличаване с 10% на издръжката на държавните дружества. Според него губещите трябвало да се закрият или приватизират.

„Трябват и повече пари за читалищата, но няма нов закон. Повече пари и за БНР, но не и за увеличенията на музикантите там. Дават се едни пари, ей така, а никакви реформи“, добави Венци Мицов.


image0 (9K)