Родена да бъде звезда. Лейди Гага и раните, заради които пише музика

Родена да бъде звезда. Лейди Гага и раните, заради които пише музика

Тя е носителка на Грами, Оскар, Златен глобус, БАФТА с над 170 милиона продадени албума. Била е изпълнителка на годината и жена на година в класациите на Билборд. Призната е за модна икона с корица за легендарното списание Вог.

И всичко това въпреки че животът ѝ започва трудно – с тормоз в училище и подигравки, изнасилване от продуцент, когато е само на 19, депресивни състояния. И по нищо не личи, че ще стигне до световната слава.

Но тя просто е „родена да бъде звезда“. Става дума за Лейди Гага или Стефани Джоан Анджелина Джерманота, както е цялото ѝ име.

Тя се ражда на 28 март 1986 г. в Ню Йорк. Родителите ѝ не са музиканти, но забелязват отрано влечението ѝ към музиката и я записват да свири на пиано, когато е само на четири години.

„Бях наистина, наистина добра на пианото, така че първият ми инстинкт беше да работя много упорито върху упражненията си. Може би не съм танцьорка по рождение, но съм музикантка по рождение“, казва Лейди Гага в свое интервю пред MTV.

Още като тийнейджърка тя пише собствени песни, пее по барове и се явява на кастинги, но отначало не успява да стигне до вниманието на големите музикални компании. По-късно разказва, че по това време е била подложена на силен тормоз в училище – заради своята екстравагантност и различен стил. В един от случаите група момчета дори я хващат и хвърлят в кофа за боклук.

„Отне ми време да опозная своите фенове и да разбера за подобни изпитания и при тях, за да стигна до тази рана в себе си. Мисля, че по някакъв начин феновете отключиха нещата в мен, с което не исках да се сблъсквам, а това ме прави по-добра авторка на песни“, споделя тя през 2011 г.

Няколко години по-късно тя за първи път разказва в интервю и че е била изнасилена от свой продуцент, когато е била само на 19 години. Певицата получава „пълен психотичен срив“ и изпада в състояние на параноя в резултат на травмата. Решава обаче да не назове името на мъжа.

„Не искам никога повече да се изправям срещу този човек“, казва тя през 2021 в един от епизодите на сериала The Me You Can’t See, който се занимава със стигмата около психичното здраве.

Темата за психичното здраве по-късно се превръща в основна за нея, като през 2012 певицата основава и фондация, която да помага на млади хора, борещи се с несигурности и тормоз.

Лейди Гага позира пред обложката на албумa си Joanne в Токио, Япония, през 2016 г.


Лейди Гага позира пред обложката на албумa си Joanne в Токио, Япония, през 2016 г.

Въпреки травмата обаче Лейди Гага не се отказва от музиката. Когато е на 21 години, компанията Sony я наема да пише песни за изпълнители като Бритни Спиърс, Пусикет долс и Фърги.

В същото време тя работи върху собствен албум и само година по-късно, през 2008 идва и първият ѝ пробив. Дебютният ѝ албум The Fame достига първото място в класациите в Канада, Великобритания, Австралия, Германия и десетки други държави, а първите два сингъла от него – Just Dance Poker Face“ заемат челните места в САЩ, Канада, Великобритания, Австралия.

The Fame ѝ носи и и първите награди Грами – за най-добър денс/електронен албум и за най-добър денс запис за Poker Face.

Само година по-късно вторият ѝ албум The Face Monster също е огромен успех, носи ѝ още награди Грами и затвърждава името ѝ като водеща поп изпълнителка.

Следват още хитове като Born This Way, Judas, колаборации с Елтън Джон, Джъстин Тимбърлейк и други. Албумите ѝ носят нови отличия, като до момента тя има в колекцията си общо 13 награди Грами, три награди Брит и 16 счупени рекорда на Гинес. През 2016 г. е поканена да изпее химна на САЩ на финала на Супербоул, а няколко години по-късно прави това и на церемонията по встъпване в длъжност на президента Джо Байдън.

През последните години обаче отдава голяма част от времето си и на другата своя голяма мечта – киното. Участва в няколко сезона на сериала American Horror Story, но и пише музика за киното, като през 2015 г. написаната от нея и Даян Уорън Til It Happens to You е номинирана за Оскар за оригинална песен.

В крайна сметка получава наградата в тази категория през 2019 за сингъла Shallow, който изпълнява заедно с Брадли Купър във филма „Роди се звезда“. Песента ѝ носи и Златен глобус и отново я качва по върховете на музикалните класации по света.

През 2024 г. предстои да излезе още един филмов проект с Лейди Гага – новият филм от поредицата „Жокера“, чиято премиера трябва да е през октомври. Певицата работи и по нов албум, за който е засега е казвала малко – по собствените ѝ думи обаче тя е много вдъхновена и често пише текстовете за него в леглото си.

„Не мога да си спомня кога за последно съм била толкова щастлива на рождения си ден“, написа в четвъртък Лейди Гага в профила си в Инстаграм.

„Чувствам, че сърцето ми ще се пръсне от благодарност заради здравето и музиката ми – в момента пиша някои от най-добрите си песни, [коитo съм писала], откакто се помня.“

www.svobodnaevropa.bg, · Copyright (c) 2018. RFE/RL, Inc. Препубликувано със съгласието на Radio Free Europe/Radio Liberty, 1201 Connecticut Ave NW, Ste 400, Washington DC 20036


image0 (9K)