Роза в саксия

Тези, които обичат царицата на цветята – розата, а нямат градина, където да отглеждат розовите храсти, могат да си отглеждат любимото цвете в саксия на балкона.
Еднакво добре виреят в домашни условия и храстовидните рози – стигащи до 1.80 м, и полиантните -високи 40-60 см.
В България се произвеждат над 38 сорта рози, но в специализираните магазини освен тях можете да намерите и вносни, в цялото многообразие от багри – бяло, жълто, розово, бананово, всички нюанси на червеното и т.н.
За по-екстравагантните вкусове се предлагат и рози в два цвята.

[ad id=“225664″]

Какво е необходимо, за да отгледате своята любима роза в саксия?

Нужна ви е голяма пластмасова саксия – дълбока 35 см, за да можете да подсигурите необходимата хранителна среда. Розата се сади директно (не се пресажда) в богата торопочвена смеска.

Саксията се пълни добре, а коренчето на розата се подрязва 2 см, за да го стимулира и опресним. Клонката (обикновено те са от една до три) отрязвате на 5-10 см от върха, за да останат поне 4 спящи пъпки, от които после ще се развият стебла.
Полагаме така подготвената роза в торопочвената смеска до възела на ашладисване и притъпквате добре, за да уплътните.

[ad id=“263680″]

От март до 1 юни розата прави корени и събужда пъпките.

Полива се от два до три пъти в седмицата според температурата.

Първата година цъфти по-оскъдно – от юли до падането на сланите.

Щом сланата попари вашата саксиена роза, можем да я подрежете на 30 см над съдинката, да я затрупате отново със смеска, да я покриете с плътно покривало и да я оставите на балкона.

На втората година, ако искате да събудите цветето по-рано, внасяте саксията в стаята на топло и светло през януари или февруари и тя ще започне да дава цвят по-рано.

[ad id=“236993″]

Можете да имате вашата роза в саксия 20-25 години, но разбира се, ако я храните, пръскате и поливате по всички правила на цветарското изкуство.


image0 (9K)