Румен Овчаров е осъден условно на втора инстанция заради мини „Мини Бобов дол“

Апелативният специализиран наказателен съд призна бившия министър на енергетиката от БСП Румен Овчаров за виновен за умишлена безстопанственост и му наложи условно наказание от две години лишаване от свобода. Според постановлението с действията си бившият министър е виновен за щети на „Мини Бобов дол“ в размер на почти 2.66 млн. лв., съобщиха от съда, цитирани от бТВ.

Освен условното наказание, Овчаров е лишен от правото да заема държавна длъжност за 3 години, а за същия период няма да има и право да упражнява дейност, свързана с пазене и управление на чуждо имущество.

Подобно е и решението по същото дело спрямо бившия изпълнителен директор и член на Съвета на директорите на мината Пламен Евтимов.

На първа инстанция Овчаров беше признат за виновен за умишлена безстопанственост за това, че в качеството си на висш държавен служител и принципал на „Мини Бобов дол“ е нарушил задълженията си и умишлено не упражнил контрол върху дейността на Пламен Евтимов. С договор за наем са били прехвърлени изключителните права за добив на въглища на частната фирма „Ораново“ ЕООД. От това са настъпили вреди за държавата за 24.4 милиона лева.

Съдебното гледане на делото на първа инстанция започна през май 2019 г. В края на април 2020 г. делото отново влезе в съда година след като беше върнато на прокуратурата заради процесуални нарушения. Държавното обвинение внесе нов обвинителен акт, в който щетата от отдаването на „Мини Бобов дол“ на частна фирма беше завишено от 9 млн. на над 24 млн. лева.

Румен Овчаров беше министър на икономиката и енергетиката между 2005 и 2007 г. в правителството на Сергей Станишев.

www.svobodnaevropa.bg, · Copyright (c) 2018. RFE/RL, Inc. Препубликувано със съгласието на Radio Free Europe/Radio Liberty, 1201 Connecticut Ave NW, Ste 400, Washington DC 20036.


image0 (9K)