Румен Петков към Борисов: Защо е сменен бордът на „Кинтекс“?

В петък, по необясними причини, бордът на „Кинтекс“ е сменен, настояваме за отговор от министър-председателя какви са мотивите, заяви Румен Петков от АБВ.

На пресконференция в централата на партията нейният зам.-председател подчерта, че Министерство на икономиката е дало много висока оценка за състоянието на на държавната оръжейна търговска компания за последната година и половина – две.
Петков уточни, че за деветмесечието на 2016 г. износът на предприятието е за 87 млн. лева, а очакванията са до края на годината да стигне 100 млн., предаде „Фокус“ думите на Петков.
Преди дни стана ясно, че „Кинтекс“ е повишила със 100% подписаните договори през 2016 година спрямо предходната.
„В петък, по абсолютно необясними причини, бордът на „Кинтекс“ е сменен и са назначени други хора“, каза Петков и определи като най-поразяващ факта, че новото ръководство е назначено със срочни договори за период от 2 месеца и 1 седмица. Той заяви, че с такъв срок на договорите на ръководството няма контрагент в този сектор, който ще гледа сериозно на България.
„Да освободиш едно успешно ръководство, което ти е гарантирало договори за износ за 164 млн. лева, без всякакви аргументи, зад гърба на комплекса и обществото, и да назначиш ново за 2 месеца е абсурдно“, заяви още той.
По думите му това е един много тежък отрасъл с най-сериозна динамика на развитие.
„Тези 164 млн., с изключение на 10 млн., са насочени към българските производители. Влизат в реалния сектор на българската икономика и смяната на ръководството сега буди абсолютно недоумение“, каза бившият вътрешен министър.
По думите му това стресира производителите, защото те усещат, че партньорите на „Кинтекс“ могат да охладят ентусиазма си за работа с българския военнопромишлен комплекс.
„Когато правителство в оставка тръгва на разправии в ключов сектор на българската икономика, това откровено вони“, каза още зам.-председателят на ПП АБВ.
По думите му същата стъпка била направена и във ВМЗ-Сопот, чийто борд също беше сменен преди дни.
„Предприятие, което беше в много трудно положение. Предприятие, което направи много сериозни крачки напред, но се назначава втори изпълнителен директор. Ако това е начинът да се бори безработицата – навсякъде да слагаме в държавните фирми по двама-трима директори, трябва да е ясно, че тази дяволия я плащат данъкоплатците, българските граждани“, изтъкна Петков.
Според него щом министър-председателят не е реагирал на този процес, е съпричастен към този подход.
„Дали си играят за последно 10 не е наша работа да коментираме. Ние се противопоставяме на този подход в икономиката“, добави той.
Засега от МИ, което е изпълняващо правата на собсвтеност на „Кинтекс“, няма официално съобщения за смяната на борда.

 


image0 (9K)