Румен Петков: След като държавата не контролира сделката „ЧЕЗ“, защо падна Теменужка Петкова?

„България и Румъния сме в маргиналните пазари, а ЧЕЗ е решила да се изнася от този регион, това не е добре за нас“, посочи финансистът Каролев в ефира на БНТ

[ad id=“225664″]

„ЧЕЗ е стратегическо предприятие, няма как да не предизвиква интерес. По време на водените преговори, българската държава имала ли е претенции как ще се структурира процедурата от гледна точка на националната ни сигурност?“ Този въпрос зададе членът на ръководството на АБВ Румен Петков в студиото на предаването „Още от деня“ по БНТ.

В студиото гост по темата бе и финансистът Владимир Каролев.

„Ако беше дошла голяма компания, нямаше да има въпроси за националната сигурност“, коментира Владимир Каролев.

Двамата коментираха новината от миналия четвъртък – че чешката ЧЕЗ продава активите си в България на фирма „Инерком“, собственост на Гинка Върбакова от Пазарджик.

„Фирмата на Гинка Върбакова участва в саниране на сгради в Пазарджик за над 5 млн. лева, големите паркинги в града са нейни“, каза още Румен Петков и допълни, че не може българската държава да не проявява интерес към стратегическа сделка.

„Не бива да проверяваме след мача“, каза Румен Петков.

„Никой не може да спре две компании да преговарят помежду си. ЧЕЗ е компания, в която 70% има участие чешката държава, но не е типичната държавна компания. България и Румъния сме в маргиналните пазари, а ЧЕЗ е решила да се изнася от този регион, това не е добре за нас. Преди повече от година те са обявили, че искат да продадат активите си у нас. Държавата ще има сериозна роля чрез КЕВР“, посочи Владимир Каролев.

„След като държавата не е пожелала да контролира този процес, не разбирам защо трябваше да се иска оставката на Теменужка Петкова като министър на енергетиката“, допълни Румен Петков.

 


image0 (9K)