Румен Радев връчва днес в 17 часа мандат за правителство на „Има такъв народ“

Президентът Румен Радев връчва в петък в 17 часа мандат за съставяне на правителство на „Има такъв народ“. Държавният глава съобщи в Плевен, че е взел това решение, защото България час по-скоро има нужда от редовно правителство.

По-рано Радев коментира, че няма да бърза с връчването на мандат, за да даде време на политическите сили да договорят парламентарна подкрепа за следващото правителство.

Промяната идва след като преговорите на партията победител „Има такъв народ“ с останалите политически сили забуксуваха.

В сряда и четвъртък напрежението между партията на Слави Трифонов и другите две т.нар. протестни партии ескалира. Христо Иванов от „Демократична България“ и Мая Манолова от „Изправи се.БГ! Ние идваме!“ обвиниха ИТН в заиграване с ДПС.

Слави Трифонов обвини Христо Иванов, че тласка страната към нови избори и попита „Кой тогава е ДПС“.

„Има такъв народ“ спечелиха на изборите на 11 юли 65 места в парламента, а заедно с т.нар. партии на протеста „Демократична България“ и „Изправи се.БГ! Ние идваме!“ имат 112 депута.

За да имат мнозинство, на тях им трябват поне 121 от общо 240 гласа в Народното събрание. Затова започнаха разговори с БСП (36 депутата), а среща беше проведена и с ДПС (29). Никой не иска да преговаря с бившите управляващи на Бойко Борисов ГЕРБ (63).

www.svobodnaevropa.bg, · Copyright (c) 2018. RFE/RL, Inc. Препубликувано със съгласието на Radio Free Europe/Radio Liberty, 1201 Connecticut Ave NW, Ste 400, Washington DC 20036. .


image0 (9K)