Румен Радев: Няма да допусна въвличането ни във война

Румен Радев: Няма да допусна въвличането ни във война

БГНЕС/БЛАГОЙ КИРИЛОВ

„Избран съм, за да отстоявам сигурността на българите и мира в България“. Това каза президентът Румен Радев пред журналисти в отговор на въпрос за това, че България, наред с Унгария, не предвижда да изпраща въоръжение на Украйна. Държавният глава заяви, че няма да допусне въвличането на страната ни във войната. „Цената на войната я плащат гражданите, а не телевизионните проповедници. Моята грижа са хората“, допълни Румен Радев.

Много надежди са свързани с това правителство, но са много и очакванията за по-бързи резултати, каза държавният глава в отговор на въпрос за първите 100 дни работа на кабинета.

Още по темата

Президентът посочи, че правителството трябва да се фокусира върху гарантирането на енергийната и продоволствена сигурност и хората още очакват резултати в това отношение. „В една невиждана досега каскада от кризи правителството имаше своите 100 дни, но тези кризи не дават толеранс на българските граждани и бизнеса, а цените растат“, заяви Румен Радев.

„Учудващо за мен и объркващо за много хора е системното отстраняване на кадрите на служебните правителства, които разкриха множество корупционни схеми, от които реално започна промяната“, допълни още държавният глава.

„Очаквам не само посланикът на Руската федерация, а всички посланици в България да работят, да се изявяват в рамките на своя статут, с уважение към българските институции и суверенитет“, заяви президентът в отговор на въпрос.

Държавният глава приветства решението ЕС да прави съвместна покупка на газ. „Войната определено ще принуди Европейския съюз да действа много по-солидарно“, заяви Румен Радев. По думите му, ако съвместните покупки на газ се осъществят, това ще бъде успех и за страната ни.

https://www.investor.bg/


image0 (9K)