Румен Радев се среща с Владимир Путин в Санкт Петербург

Днес е срещата на президента Румен Радев с руския му колега Владимир Путин.

Българският държавен глава пристига в Русия, където утре ще участва в международния икономически форум в Санкт Петербург.

Двамата лидери ще разговарят в Константиновския дворец в Санкт Петербург.

„България и Русия трябва да продължат сътрудничеството си в енергетиката и военната сфера, независимо от санкциите срещу Москва и паралелно с превъоръжаването на българската армия“. Това заяви Румен Радев в интервю за руската информационна агенция ТАСС, в навечерието на участието му във форума в Санкт Петербург.

„За да бъдат премахнати санкциите срещу Русия, трябва и „двете страни“ в конфликта в Източна Украйна да спазват Минските договорености. Това обаче не трябва да ни пречи да развиваме българо-руското сътрудничество, „така, както го развиват нашите западни партньори“, подчертава Радев.

Президентът потвърждава, че България планира да получава руски природен газ и по газопровода „Турски поток“, но повтаря позицията си, че „най-надеждни и най-евтини“ биха били преките доставки през Черно море.

Румен Радев подчертава пред ТАСС, че осъществяването на проекта АЕЦ „Белене“ е „неизбежно“ предвид вложените милиарди на българския данъкоплатец и необходимостта на българската индустрия от надеждни енергоизточници.

 

 


image0 (9K)