Румъния е открила фрагменти от дрон близо до границата с Украйна

Румъния е открила фрагменти от дрон близо до границата с Украйна

Румъния съобщи, цитирана от Ройтерс, че е открила части от дрон във ферма близо до границата с Украйна късно в четвъртък.

Новината идва на фона на вече двегодишната руската инвазия в Украйна, в рамките на която руските сили неведнъж са нападали украински пристанища в югозападния регион, близо до границата с Румъния.

„Вечерта на 28 март 2024 г. фрагменти, които изглежда произхождат от въздушно устройство (дрон), бяха идентифицирани на земеделска земя в Инсула Маре а Браилей“, се казва в изявление на румънското министерство на отбраната. Тече разследване съвместно със службите за национална сигурност.

Румъния е част от НАТО, който има ангажимент за взаимна отбрана, ако някой от членовете му бъде нападнат. Атлантическият алианс и румънски официални лица казаха след подобни инциденти в миналото, че не са открили доказателства за умишлено нападение, насочено срещу Румъния.

През септември миналата година Румъния два пъти съобщи за намерени останки от дрон в близост до Украйна.

Румъния не е единственият съсед на Украйна и член на НАТО, чиеъто въздушно пространство е било нарушавано от руски летателни апарати. В неделя руска ракета навлезе във въздушното пространство на Полша. През 2023 г. Министерството на отбраната на Полша съобщи, че на територията ѝ са открити „останки от неидентифициран военен обект“

Двама души загинаха през 2022 г. в полското село Пшеводув, когато руски снаряд порази земеделска постройка.

www.svobodnaevropa.bg, · Copyright (c) 2018. RFE/RL, Inc. Препубликувано със съгласието на Radio Free Europe/Radio Liberty, 1201 Connecticut Ave NW, Ste 400, Washington DC 20036


image0 (9K)