Русия атакува Одеса с дронове

Русия атакува Одеса с дронове

Русия е изстреляла вълна от ирански дронове по югозападната област Одеса през нощта в понеделник срещу вторник, съобщиха украинските военни.

Новината идва на фона на продължаващи боеве в източния град Бахмут, който се превърна в епицентър на тежки сражения през последните месеци.

При ударите в Одеса са нанесени щети на гражданската инфраструктура, като не се съобщава за жертви. Общо 17 безпилотни летателни апарата „Шахед“ са били изстреляни, като „14 от тях са били унищожени от силите за противовъздушна отбрана на южното командване“, съобщиха украинските военновъздушни сили в сутрешния си доклад.

„Дронът удари един граждански обект в Одеска област, предизвиквайки пожар, който спасителите успяха да ликвидират до сутринта. Няма пострадали“, каза Сергей Братчук, говорител на военната администрация на региона. Съобщава се също, че в Одеса са били чути силни експлозии. Русия отрича да е нанасяла удари по цивилни обекти.

От октомври насам руската армия е извършила множество нападения срещу гражданската и енергийната инфраструктура на Украйна, причинявайки жертви и големи щети по електропроводите. Милиони украинци останаха без електричество и отопление през студения сезон.

През изминалото денонощие украинските защитници са отблъснали 69 руски атаки, като „най-ожесточените сражения продължават в Бахмут, Авдиивка и Марийка“, съобщи Генералният щаб на въоръжените сили на Украйна в ежедневния си доклад във вторник. Според него руската армия продължава неуспешните си опити да установи пълен контрол над Бахмут.

Последният доклад за сраженията дойде на фона на изявление на Джон Кърби, говорител на Съвета за национална сигурност на САЩ, според когото борбата за източния град не е приключила, въпреки твърденията на „Вагнер“, че руските наемнически сили са превзели центъра на Бахмут.

В понеделник украинският президент Володимир Зеленски каза във вечерното си видеообръщение, че е провел поредната си среща с висши военни командири и че „подготовката на активни мерки за освобождаване на украинските земи“ е в разгара си. Зеленски не спомена изрично за очаквана контраофанзива.

По-рано Зеленски и германският вицеканцлер Роберт Хабек посетиха ранени войници в болница в Черниговска област.

www.svobodnaevropa.bg, · Copyright (c) 2018. RFE/RL, Inc. Препубликувано със съгласието на Radio Free Europe/Radio Liberty, 1201 Connecticut Ave NW, Ste 400, Washington DC 20036


image0 (9K)