Русия задържа журналист на Форбс заради споделяне на чужда публикация за войната

Русия задържа журналист на Форбс заради споделяне на чужда публикация за войната

Руското издание на американското списание Форбс съобщи в петък, че журналистът му Сергей Мингазов е задържан по подозрение за разпространение на „неверни“ новини за руската армия.

Мингазов е редактор на новини в руското издание на Форбс. Причината за задържането е била публикация в личния му канал в Телеграм, в която е споделил чужд текст.

Новината идва на фона на руската агресия в Украйна и засилената цензура в по отношение на войната. Разпространението на „неверни“ новини за инвазията е част от Наказателния кодекс в Русия, където многократно са задържани хора, използвали думата война вместо израза „специална операция“, който Кремъл налагаше допреди няколко седмици.

Адвокатът на Мингазов – Константин Бубон, казва, че клиентът му се намира в център за задържане в източния град Хабаровск. Към момента няма контакт с журналиста.

Бубон впоследствие уточни, че Мингазов е бил задържан за споделяне на публикации за предполагаеми военни престъпления, извършени от руски войници в украинския град Буча.

През март 2022 г. градът беше под руски контрол. След изтеглянето на руските сили Киев съобщи за множество убити цивилни в града. Москва отхвърли обвиненията към руската армия.

Би Би Си пише, че преди работата си във Форбс Мингазов е сътрудничил също на „Ведомости“ и „Комерсант“. Също така е бил кореспондент на руската информационна агенция ТАСС в Хабаровск.

В края на 2023 г. беше задържана и журналистката Аслу Курмашева от Радио Свободна Европа. Тя е обвинена, че не се е регистрирала като „чуждестранен агент“, както и в разпространяване на „неверни“ сведения за руската армия, наказанието за което е до 10 години затвор. През февруари Русия обяви Радио Свободна Европа за нежелателна организация.

Същата година беше задържан и журналистът от американското издание „Уолстрийт Джърнъл“ – Еван Гершкович по обвинения в шпионаж, които и той, и вестникът категорично отричат.

www.svobodnaevropa.bg, · Copyright (c) 2018. RFE/RL, Inc. Препубликувано със съгласието на Radio Free Europe/Radio Liberty, 1201 Connecticut Ave NW, Ste 400, Washington DC 20036


image0 (9K)