Русия обвини Словакия в „саботаж“ и си поиска обратно ваксините

Кирил Дмитриев, директор на Фонда за директни инвестиции на Русия, който стои зад разработката на ваксината „Спутник V“

Производителят на руската ваксина срещу COVID-19 поиска Словакия да върне получените дози, за които се оплака, че са различни от предоставените за изследване в Европейската агенция по лекарствата (EMA).

В четвъртък държавният институт за контрол на лекарствата на Словакия (SUKL) обяви, че съдържанието в дозите от руската ваксина срещу COVID-19 “Спутник V”, които страната получи, се различава от подадените от производителя данни, по които препаратът е анализиран от ЕС и реномираното британско списание за медицина The Lancet.

Словакия вече получи 200 хил. дози от руската ваксина, въпреки че тя не е получила одобрението на Европейската агенция по лекарствата (EMA). В сряда от европейския регулатор обявиха, че ще разследват дали “Спутник V” не е била тествана насила върху хора.

Руският фонд за директни инвестиции, който стои зад производството на ваксината, съобщи, че е поискал от Словакия да върне доставените количества.

В серия от постове в Туитър производителят на ваксината обвини Словакия в „саботаж“ и в дезинформационна кампания с „фалшиви новини“.

Източник: www.svobodnaevropa.bg Copyright (c) 2018. RFE/RL, Inc. Препубликувано със съгласието на Radio Free Europe/Radio Liberty, 1201 Connecticut Ave NW, Ste 400, Washington DC 20036.

 


image0 (9K)