Русия обстрелва и най-голямата ядрена централа в Европа

Русия обстрелва и най-голямата ядрена централа в Европа

Запорожката АЕЦ. Снимка: Getty Images News

Украински официални лица съобщиха, че руски обстрел е причинил пожар в атомна електроцентрала в Украйна, което предизвика нова загриженост от страна на международната общност за ядрена катастрофа и поднови опасенията за тактиката на Москва, която продължава настъплението си в страната.

В Киев украински представители съобщиха на Международната агенция за атомна енергия, че пожарът, избухнал в съоръжението, не е засегнал основно оборудване, съобщи агенцията, смекчавайки първоначалните опасения, че обстрелът е повредил реактор. Украинският президент Володимир Зеленски заяви във видеоклип, публикуван в социалните медии, че действията на Русия показват, че „Европа трябва да се събуди“.

 

„Само незабавни действия могат да спрат руските войски. Не позволявайте на Европа да загине в ядрена катастрофа“, каза той според превод, публикуван онлайн от посолството на САЩ в Украйна, обвинявайки Русия в „ядрен терор“.

Володимир Зеленски обвини Москва, че прибягва до ядрен терор и иска да повтори катастрофата от Чернобил.

„Привличаме вниманието на целия свят към факта, че нито една страна, освен Русия, никога не е стреляла по атомни централи. Това е първият случай в нашата история, първият случай в историята на човечеството“, подчерта украинският държавен глава. „Тази терористична държава прибягва в момента до ядрен терор“, добавя Зеленски във видеозапис, публикуван от украинското президентство.

Още по темата

„Украйна има 15 атомни реактора. Ако има експлозия, това е краят на всичко. Краят на Европа. Това означава евакуация на Европа“, подчерта украинският президент. Той припомни, че катастрофата в украинската АЕЦ Чернобил засегна стотици хиляди и наложи евакуацията на десетки хиляди. „Русия иска да повтори това и вече е на път да го повтори“, предупреди Зеленски.

„Това са танкове, екипирани с уреди за нощно виждане. Това означава, че знаят по какво стрелят, подготвили са се за това“, заяви украинският президент, като предупреди, че сигурността на цяла Европа ще бъде под заплаха в случай на експлозия.

Украинските власти съобщиха, че са успели да изпратят пожарникари в ядрената централа Запорожия, където беше започнал пожар след обстрел от страна на руските сили. „Директорът на централата съобщи, че ядрената сигурност е гарантирана“, заяви във Facebook Олександър Старух, началник на военната администрация на украинската Запорожка област. На обекта работят 44 пожарникари и 11 пожарни коли, се казва в изявление, публикувано във Facebook. По-рано украинските власти съобщиха, че в пожарът в централата е засегнал „учебна сграда“ и лаборатория, но за момента радиационната безопасност е „гарантирана“.

При пожара не е засегната жизненоважна техника, съобщи Международната агенция за атомна енергия (МААЕ). Организацията цитира данни на украинските власти, според които не е отчетено повишаване на равнището на радиация.

Украинският министър на енергетиката Херман Халушченко призова за намеса на НАТО. „Настояваме не само за професионална оценка на случващото се, но и за реална намеса с най-строги мерки, включително от страна на НАТО и страните, които притежават ядрени оръжия“, написа Халушченко във Facebook в петък вечерта.

Най-голямата ядрена електроцентрала в Европа е обстрелвана от танкове и от въздуха – продължава той. Първоначално тези твърдения не можеха да бъдат проверени по независим начин. Халушченко пише, че вече е разговарял по телефона с министъра на енергетиката на САЩ Дженифър Гранхолм и е поискал въздушното пространство над Украйна да бъде затворено. „Намираме се на прага на голяма технологична катастрофа в историята на човечеството“. 

Президентът на САЩ Джо Байдън разговаря със Зеленски по повод пожара в централата. Американският държавен глава се присъедини към призива на Зеленски към Москва „да спре всякаква военна дейност в района и да позволи на пожарникарите и службите за спешна помощ достъп до обекта“, съобщи Белият дом, цитиран от Ройтерс.

Министърът на енергетиката на САЩ Дженифър Гранхолм написа в Twitter, че е разговаряла с министъра на енергетиката на Украйна, и добави, че реакторите на централата са „безопасно спрени“. Тя добави: „Не сме забелязали повишени стойности на радиация в близост до съоръжението“.

По-рано тази седмица МААЕ изрази загриженост за безопасността на украинските ядрени централи, като отбеляза, че руските военни сили напредват към съоръжението в Запорожие. Запорожката АЕЦ (на украински: Запорізька АЕС) в Украйна е най-мощната атомна електрическа централа в Европа и 5-а в света. Намира се в Централна Украйна, до град Енергодар, на бреговете на Каховското водохранилище на река Днепър. Има 6 реактора тип ВВЕР, всеки генериращ по 1000 MW, с обща мощност 6000 MW. Първите 5 реактора са успешно въведени в експлоатация между 1985 и 1989 г., а 6-ият е пуснат през 1995 г.

Междувременно и британският премиер Борис Джонсън призова за свикването на спешно заседание на Съвета за сигурност на ООН, което да се проведе „през ​​следващите няколко часа“. „Безотговорните действия на президента Путин вече могат пряко да застрашат сигурността на цяла Европа“, заяви Джонсън след разговор с украинския президент Зеленски.

Първите новини за атаката върху АЕЦ-а предизвикаха спираловидна реакция, като акциите и фючърсите върху акции поевтиняха силно, а считаните за убежища активи, включително държавните облигации, поскъпнаха. Първоначалната тревога намали с 3% стойността на фючърсите на европейските акции, но паниката намаля, докато инвеститорите оценяваха инцидента. Европейските фючърси намалиха спада до около 2%, а тези за САЩ – до по-малко от 1%.

Повишенията при цената на златото и долара бяха умерени, а еврото намали поевтиняването си. Петролът беше близо до 110 долара за барел, което намали поскъпването от 4,8%.

Индустриалните метали продължиха ралито, подхранвано от търговските сътресения и нарастващата икономическа изолация на Русия, като цинкът достигна най-високата си стойност от 2007 г. насам, а алуминият се покачи до рекордни стойности. 

През по-голямата част от сесията акциите трудно намираха посока, като S&P 500 завърши с понижение преди ключовия доклад за заетостта в САЩ. Доларът поскъпна.

Пожарът в атомната електроцентрала се случва, след като Москва задълбочи военната си офанзива в Южна Украйна, прониквайки в град Херсон, докато руските и украинските преговарящи се споразумяха да създадат „хуманитарни коридори“, които да позволят на цивилните да напуснат обсадените градове. Преговарящите обаче не успяха да постигнат никакво споразумение за цялостно прекратяване на огъня, а руският президент Владимир Путин даде знак, че е решен да продължи войната.

В четвъртък руските сили продължиха да обстрелват жилищни квартали в Харков, втория по големина град в Украйна, и Чернигов в северната част на страната. Москва нанесе и въздушни удари по столицата Киев, а няколко руски военни кораба се появиха близо до южния пристанищен град Одеса, което според украински официални лица може да е начален етап на десант.

Превземането на Одеса и други крайбрежни градове, които остават под контрола на Киев, би лишило Украйна от черноморското ѝ крайбрежие и пристанищата, през които се транспортира по-голямата част от износа на страната.

https://www.investor.bg/


image0 (9K)