Русия потвърди за повишената радиоактивност в края на септември

Руските власти потвърдиха, че в страната е регистрирала повишена радиоактивност, предаде „Гардиън“, цитирани от Вестник СЕГА.

[ad id=“225664″]

От замерванията става ясно че рутений-106 превишаваща 986 пъти показателите в сравнение с миналия месец. Това е „екстремно висока концентрация“. Показателите са били засечени в периода 25 септември – 1 октомври в Южен Урал, съобщава руската метеоролигична служба. Там се намира ядреният комплекс Маяк, пострадал при една от най-тежките аварии през 1957 г. Днес той се използва за преработка на отработено ядрено гориво.

От „Грийнпийс“ поискаха от компанията „Росатом“ задълбочено разследване и публикуване на резултатите от него. В средата на октомври от „Росатом“ съобщиха, че освен в Санкт Перегбург, никъде не е открита и следа от рутений-106.

[ad id=“263680″]

През октомври Москва съобщи, че няма промяна в радиационния фон.

В понеделник и от „Росгидромет“ обявиха, че изотопът е открит в Татарстан и Южна Русия и в крайна сметка след 29 септември е достигнал „всички европейски страни, започвайки с Италия и продължавайки към Северна Европа“, предава още „Гардиън“.


image0 (9K)