Русия увеличава присъствието си в Черноморски регион и Прибалтика

Ненчев и Митов изнесоха данни, според които Русия чувствително увеличава военното си присъствие както в Черноморския регион, така и по западната си граница срещу Полша и Прибалтийските републики. Най-яростни опоненти на тази теза бяха от „Атака“ и БСП.

„НАТО се стреми към изравняване, дори не мисля, че го прави по най-добрия начин. Русия разполага с около 250 бойни кораба в Черно море, 6 подводници, 7-ма ще бъде присъединена. България… мен ме е срам да кажа с какво разполагаме“, каза Ненчев.

Той допълни, че в Крим има около 30 000 руски войници, а по западната граница на Русия те са около 35 000. А на срещата на върха на НАТО ще бъде решено в Полша и Прибалтика да бъдат изпратени около 4 000 човека на ротационен принцип. Ненчев изтъкна, че инициативите за изпращането на тези войници са на самите държави, а не на САЩ. Числата, които изнесе Ненчев, не бяха опровергани от нито един от депутатите.

„Много често правителствата са изправени пред дилемата да вземат правилните, а не популярните решения“.

Това каза пък Митов. Така той отговопри на въпрос на Кристиан Вигенин (БСП) дали инициативите на България срещу Русия не ерозират доверието към НАТО у нас.

„Отговорността на всяко едно правителство е да осигури националната сигурност на страната си. Когато са внесени тежки дисбаланси в Черноморския регион, военни, политически, юридически… За нас национално отговорната позиция по изграждането на българската отбрана в Черноморския басейн е свързана с изграждане на отбранителни способности и демонстрация на политика по възпиране. Демонстрация на това, че НАТО е готов да защитава всеки един съюзник. Тези действия са в синхрон с договореностите между НАТО и Русия. Натрупването на въоръжения отвъд Черно море е в пъти по-мащабно, отколкото ние изобщо можем да си представим“, каза Митов.

Д.Горчева


image0 (9K)