Руска делегация взриви парламента в Тбилиси

Руски депутат начело на руска делегация на Междупарламентарната асамблея за православието предизвика бунт и опит за окупация на парламента в столицата на Грузия Тбилиси. Ескалацията на напрежението доведе до спешно извеждане на пребиваващи в Грузия руснаци по нареждане на президента Путин. Вчера той дори подписа указ, забраняващ на авиокомпаниите от 8 юли да транспортират руснаци до Грузия.

Скандалната говорителка на руското външно министерство Захарова  с нескрито злорадство lвъв Фейсбук се обърна към протестиращите след указа на Путин да забрани граждански полети до Грузия: „Сега доволни ли сте? Окупаторът се изтегля и прибира своите туристи със себе си, извън вашата икономика.“

В четвъртък избухнаха бунтове в Грузия след като на откриването на общото заседание на Междупарламентарната асамблея на православието, председателят на организацията, депутатът от руския парламент Сергей Гаврилов, си позволи да седне на мястото на председателя на парламента на Грузия.

Това взриви недоволство сред опозиционните депутати от Обединеното национално движение и „Европейска Грузия”, които напуснаха срещата. Впоследствие хора от опозицията опитаха да нахлуят в парламента Последваха масови протести и митинг, като най-малко 240 души бяха ранени, а 300 задържани от полицията.

Участниците в протеста изискаха оставката на председателя Ираклий Кобахидзе и на вътрешния министър Георги Гахария.

Протестиращите поискаха руските делегати да напуснат страната незабавно. Те замеряха с яйца сградата на хотела, където е бил настанен Гаврилов.

„Срещата трябваше да бъде водена от гръцкия генерален секретар на Асамблеята и не е ясно как Гаврилов се появи на мястото на председателя на грузинския парламент“, каза един от лидерите на управляващата партия „Грузинска мечта“ Мамука Мдинарадзе. „Няма място за руски депутати в Парламента на Грузия. Асамблеята да се отмени, а руската делегация трябва да напусне парламента и Грузия“, още по-остър бе друг член на „Грузинска мечта“ Арчил Талаквадзе. Възмутен бе и създателят на управляващата партия Бидзина Иванишвили: „Неприемливо е представители на окупационна държава да водят какъвто и да било форум в парламента на Грузия“, коментира той.

Председателят на грузинския парламент Иракли Кобахидзе подаде оставка заради протестите в столицата, съобщи генералният секретар на управляващата партия „Грузинска мечта“ Каха Каладзе, бивш капитан на националния отбор по футбол и звезда на Милан. „Това решение е взето за поемане на отговорност пред народа“, каза бившият футболист.


image0 (9K)