Руска журналистка се самозапали. Винете Руската федерация за смъртта ми, написа тя преди смъртта си

Руска журналистка се запали пред сградата на вътрешното министерство в Нижни Новгород и почина на място от раните си вчера. Ден по-рано апартаментът й е бил претърсен от полицията, предаде Ройтерс, цитиран от БНР. Преди да се самозапали 47-годишната Ирина Славина написва на страницата си във Фейсбук: „Винете Руската федерация за смъртта ми“. Славина бе главен редактор на „Коза Прес“, местно онлайн издание, твърдящо, че работи без цензура и без да получава заповеди от властите.

Ден преди смъртта си Славина написа във Фейсбук, че полицаи и следователи са претърсили апартамента й, като са търсили брошури, листовки и сметки на опозиционната организация „Отворена Русия“, финансирана от критика на Кремъл Михаил Ходорковски, и обявена от властите за „нежелателна организация“.

Това е термин, въведен в закон от 2015 г., свързан с неправителствения и търговския сектор. С него се обозначава чужда или международна организация, чиято дейност може да е заплаха за Руската федерация.

Правото да обявяват определена организация за заплаха имат главният прокурор и неговите заместници при съгласуване с Министерството на външните работи в извънсъдебен ред.

Славина била свидетел по дело срещу нейн съгражданин, свързан с „Отворена Русия“. Руският следствен комитет съобщи, че започва предварително разследване на случая.

Членове на руската опозиция изтъкнаха, че Славина е била подложена на натиск от властите. „През последните години представители на службите за сигурност я подложиха на безкрайни преследвания заради дейността й като опозиционер“, написа в Инстаграм опозиционният политик Дмитрий Гудков.

Тя е била често осъждана да плаща високи глоби заради нейни публикации. Единият от случаите е по жалба на пенсионер на близко село, който се „обидил“ от нейна критична публикация в сайта за поставяне на паметна плоча на Сталин в селото му, въпреки че самият той не ползва интернет.

Приятелите и колегите на Савина я описват като безстрашен журналист, поставен под постоянен административен натиск. Сайтът „Коза прес“ се финансира с дарения. Славина го създава през 2015 г. , когато за трети път е уволнена като журналистка, защото „много си вре носа.“ Тя е правила разследванията си сама.

В деня преди да се самозапали Славина описва в профила си във ФБ обиска в дома си . „Тази сутрин в 6 часа в дома ни нахлуха 12 полицаи и хора от спецслужбите. Отвориха вратата с ъглошлайф. Не ми позволиха да се обадя на адвокат. Търсеха брошури, листовки, сметката на „Отворена Русия“ и може би икона с лика на Михаил Ходорковски. Нищо такова не намериха, но взеха всичко каквото откриха – моя ноутбук, ноутбука на дъщеря ми, устройства с флаш памет, компютър, телефони – вкл. и на мъжа ми, купища бележници. Останах без средства за работа. При мен всичко е нормално“ .

Пред „Медуза“ нейна близка журналистка казва, че сутринта на 2 октомври си е писала със Славина, която била необичайно кратка и сдържана в отговорите си. Същия ден след обед тя се самозапалва.

https://www.facebook.com/manol.peykov/posts/10158924282520152

 

Източник „Сега“

 


image0 (9K)