Премиерът на Русия: През последните две години руснаците са обеднели

Гражданите на Русия са обеднели пред последните две години. Това обяви руският премиер Дмитрий Медведев, цитиран от БНР.

В статия за списанието „Въпроси на икономиката“, посветена на социално-икономическата ситуация в Русия, премиерът Медведев признава, че действията на правителство засега не могат да компенсират спада на жизнения стандарт на руснаците.

Правителство било успяло да намали безработицата от 9% през 2009-а до 6% през тази година, но хората са станали по-бедни. Понижени са реалните доходи, с които разполагат руснаците, съкратена е и реалната заплата. Медведев признава, че разходите на руския бюджет за социални дейности са се увеличили. Най-голяма част от тези пари се дават за пенсии. Съвкупният обем от разходи в бюджета на Русия от своя страна е спаднал с над 5%.

В същото време на форум в Москва предприемачът и филантроп Рубен Варданян каза, че пред Русия се откриват няколко големи предизвикателства, с които тя трябва да се справи. Той дори прогнозира, че в страната няма средства за реформи, дори ако бъдат продадени всичките й нефтени и газови залежи. Според Варданян на руските власти са нужни огромно количество пари за модернизиране на страната.

БНР


image0 (9K)