Ръст на респираторните заболявания, на варицела и на хепатит в Старозагорско

През третата седмица на 2020 г. са регистрирани общо 127 случая на остри респираторни заболявания, при 110 за предходната седмица, сочи справката на РЗИ-Стара Загора за епидемичната обстановка в областта.

Регистрирани са общо 60 случая на заразни заболявания, при 38 за предходната седмица.

От групата на капковите инфекции регистрираните случаи са следните:
– Варицела – 40 случая от гр.Стара Загора, гр.Казанлък, гр.Чирпан, с.Бузовград, с.Змейово, с.Дълбоки, с.Оряховица, с.Хрищени, с.Богомилово и с.Горно Черковище. По категория случаите са класифицирани като вероятни. Отклонение от предходната седмица /+10/.
– Скарлатина – 3 случай от гр.Стара Загора. По категория случаите са класифицирани като вероятни. Отклонение от предходната седмица /+2/.

От групата на чревните инфекции регистрираните случаи са следните:
– Ентероколит – 1 случай от гр.Стара Загора. По категория случаят е класифициран като вероятен. Отклонение от предходната седмица /+1/.
– Ротавирусен гастроентероколит – 1 случай от гр.Стара Загора. По категория случаят е класифициран като потвърден. Отклонение от предходната седмица /+1/.

От групата на вирусните хепатити регистрираните случаи са следните:
– Вирусен хепатит – 14 случая от гр.Гълъбово, с.Оризово, с.Боздуганово, с.Долно ново село, с.Братя Даскалови и с.Кирилово. По категория случаите са класифицирани като вероятни. Отклонение от предходната седмица /+11/.

От групата на трансмисивните инфекции регистрираните случаи са следните:
– Лаймска болест – 1 случай от гр.Стара Загора. По категория случаят е класифициран като потвърден. Отклонение от предходната седмица /+1/.

През изминалата седмица не са регистрирани епидемични взривове.


image0 (9K)