Саркози отива на съд за корупция

Бившият френски президент Никола Саркози ще бъде изправен пред съда за корупция и злоупотреба с влияние, предаде „Ройтерс“, цитирана от БТА.

[ad id=“225664″]

Според френските издания „Монд“ и „Фигаро“ искането за дело срещу Саркози по тези обвинения е от страна на Френската национална финансова прокуратура. То е отправено още през октомври миналата година. Саркози може да обжалва това искане.

Финансовите прокурори подозират Саркози, че е предложил да улесни повишение в Монако на Жилбер Азибер, бивш главен адвокат в Касационния съд. В замяна на това Саркози щял да получи от Азибер сведения за хода на друга юридическа процедура срещу него.

[ad id=“263680″]

Във връзка със същия случай Френската национална финансова прокуратура поиска на съд да бъдат дадени и адвокатът на Саркози Тиери Ерцог и Жилбер Азибер. Тези разкрития за Саркози бяха направени благодарение на подслушване на телефонните му разговори.

[ad id=“236993″]

Подслушването бе разпоредено във връзка с друг случай срещу него – твърденията за финансиране на предизборната кампания на Саркози през 2007 г. от либийския лидер Муамар Кадафи, припомня „Ройтерс“.


image0 (9K)