Сачева: 53 000 ще да бъдат подкрепени чрез програмата „Патронажна грижа +“

„Очакваме 53 000 наши сънародници да бъдат подкрепени чрез новата ни операция „Патронажна грижа +“ по Оперативната програма „Развитие на човешките ресурси“. До този момент услугата беше предоставяна на 35 000 възрастни над 65 г. в невъзможност да се самообслужват, хора с увреждания и карантинирани заради Ковид в цялата страна.“ Това написа на страницата си във Фейсбук социалният министър Деница Сачева.

Ето и останалата част от поста на министър Сачева:

Общините са важен партньор за осигуряване на тази грижа. Затова днес провеждаме информационен ден с

Национално сдружение на общините в Република България – НСОРБ за възможностите на новата програма. Бюджетът й е 85 млн. лв. Кандидатстването беше отворено още преди Нова година, за да няма прекъсване на подкрепата. Със средства на ползватели на услугата екипите на патронажа ще продължат:

– Да доставят до домовете храна и лекарства.

– Да плащат битови сметки или да извършват други неотложни административни услуги.

– При нужда да закупуват консумативи (крушки, смесители за кухни и др.) и да ги подменят.

В тях задължително се включват медицински лица, които може да мерят кръвно, да следят графика на лекарствата на хората и др. Ако някой има нужда, може да получи психологическа подкрепа или консултация. Помощ може да се окаже дори за почистване на снега пред къщата на нуждаещ се човек. С „Патронажна грижа +“ дадохме възможност на общините и да подкрепят допълнително социалните услуги със средства за:

– Дезинфекция

– Тестване на персонала и потребителите

– Допълнително заплащане на персонала

– Осигуряване на компютърна техника

 


image0 (9K)