САЩ взема мерки за наркотичната зависимост

Президентът на САЩ Доналд Тръмп се готви да организира съвещание със своите най-близки съветници за обявяване спешна ситуация в национален мащаб във връзка с кризата с наркотичните вещества, предаде БГНЕС.

[ad id=“225664″]

Използването на наркотици и пристрастяването към опиатите коства живота на десетки хиляди в САЩ ежегодно.

Около 2 милиона американци към настоящия момент са зависими от опиати, включително и обезболяващи, предписвани с рецепта, както и синтетичните наркотици и хероина.

Съвещанието и обявяването на спешна ситуация ще ни даде възможности да направим това, което за момента не можем, каза президентът пред журналисти в Белия дом. Той смята, че това ще даде възможност да се отпуснат средства за решаване на този проблем.
[ad id=“255238″]

Още през август Тръмп призна, че ситуацията с опиатите изисква национална мобилизация, но тогава не бе взето официално решение за това. Специалната комисия, която той назначи за проучване на проблема със зависимостите и злоупотребата с опиати, даде заключение, че е наложително да бъде обявена такава спешна ситуация.

Според тази комисия, всеки ден в САЩ умират 142 души от свръхдоза упойващи вещества, което е повече отколкото броят на загиналите при пътни инциденти и убийства с огнестрелно оръжие, взети заедно.

Комисията наблегна на това, че трябва да бъдат предприети смели мерки и да се поиска от Конгреса да се концентрира върху финансирането, за да се решава проблемът.


image0 (9K)