САЩ и Великобритания: Русия тества космическо оръжие

САЩ и Великобритания обвиниха Русия, че е изпитала оръжие, което може да се използва за унищожаване на сателити в космоса, съобщава Би Би Си.

Руското военно министерство обяви, че е използвана „нова технология за извършване на проверки на космическо оборудване“.

Държавният департамент на САЩ обаче посочи в изявление: „Американското космическо командване има доказателства, че Москва е извършила тест на противосателитно оръжие в космоса на 15 юли“.

Ръководителят на космическия отдел на британските въоръжени сили Харви Смит заяви, че е притеснен от последния руски сателитен тест:

„Действия като това заплашват мирното използване на космоса. Руснаците рискуват да причинят отломки, които биха могли да представляват заплаха за сателитите и космическите системи, от които зависи светът“, подчерта Смит. Той призова Русия да бъде „отговорна“ и да „избягва всякакви други подобни тестове“.

Русия, Великобритания, САЩ и Китай са част от повече от 100 държави, които са подписали „Договора за космоса“. Той предвижда космическото пространство да бъде проучвано от всички страни, но само за мирни цели.

 

 


image0 (9K)