САЩ ликвидира лидера на „Ислямска държава“

Специални части на Съединените американски щати (САЩ) са ликвидирали лидера на „Ислямска държава“ (ИДИЛ) по време на нападение в Сирия. Това съобщи в четвъртък американският президент Джо Байдън, цитиран от Би Би Си.

ИДИЛ е джихадистка терористична организация, действаща в Близкия изток от близо 20 години. През този период е поемала отговорност за редица терористични атаки, включително и на територията на Европа.

„Благодарение на уменията и смелостта на нашите военни сили свалихме от бойното поле Абу Ибрахим ал-Хашими ал-Куйраши“, пише Байдън в свое изявление. По негови думи всички американци, участвали в операцията, са се завърнали невредими в страната си.

От сирийската първа помощ са съобщили за 13 жертви на нападението, от които 6 са деца.

Американските военни са пристигнали с хеликоптери, като престрелките са продължили близо два часа. Операцията се е провела в град Атме, северна провинция Идлиб, сравнително близо до границата с Турция. Регионът е подвластен предимно на джихадистки групи.

Нападението се счита за най-масивното от 2019 насам, когато беше ликвидиран предшественикът на лидера – Абу Бакр ал-Багдади.

„Ислямска държава“ е загубила почти всички свои територии в Сирия и Ирак. Днес групировката оперира от няколко района, като редица верни на идеологията им организации действат от различни части на Африка и Азия.

www.svobodnaevropa.bg, · Copyright (c) 2018. RFE/RL, Inc. Препубликувано със съгласието на Radio Free Europe/Radio Liberty, 1201 Connecticut Ave NW, Ste 400, Washington DC 20036………. .


image0 (9K)