САЩ обявиха нови санкции срещу Русия

Съединените щати обявиха нови санкции срещу 19 души и 5 организации заради президентските избори през 2016 г. и предполагаемата руска намеса в тях, както и случаи на кибератаки във времето преди вота. Това обяви американското Министерство на финансите в съобщение, публикувано днес.

[ad id=“225664″]

Това е най-мащабното действие на американските власти срещу Москва, откакто президентът Доналд Тръмп пое поста, отбелязва „Ню Йорк таймс“.

Санкциите означават, че засегнатите няма да могат да пътуват до Съединените щати, активите им в страната ще бъдат замразени, а американски лица и компании няма да могат да имат бизес отношения с тях.

[ad id=“263680″]

Сред санкционираните е Агенцията за интернет изследвания – т. нар „Фабрика за тролове“, свързвана с опити за повлияване на американското обществено мнение чрез множество фалшиви профили и новини в социалните мрежи във времето преди вота.

[ad id=“236993″]

Нови санкции се налагат и на разузнавателната Федерална служба за сигурност (ФСБ), на военното разузнаване (ГРУ) и на шест лица, които работят за него, продължава съобщението. Министерството отбелязва, че смята да наложи нови мерки на представители на руското правителство и олигарси заради „дестабилизиращата им дейност“, без да навлиза в подробности.


image0 (9K)