САЩ призоваха Турция към сдържаност в Сирия

САЩ биха искали Турция да прояви сдържаност в операцията си срещу кюрдските бойци в анклава Африн в Североизточна Сирия, заяви в Джакарта американският министър на отбраната Джеймс Матис, цитиран от „Франс прес“ и „Асошиейтед прес“.

[ad id=“263680″]

„Насилието в Африн внася смут в една до неотдавна относително стабилна зона в Сирия. Искаме Турция да прояви сдържаност във военните си операции и в изявленията си“, добави Матис.

Той отбеляза, че има опасност турската операция да влоши хуманитарната криза в този район и в други части на Сирия. По думите му тази операция затруднява международните усилия за разгромяване на „Ислямска държава“.

Матис заяви, че САЩ проявяват разбиране към безпокойствата на Турция за сигурността й, но че подновеното насилие в Африн може да се използва от ИД.

[ad id=“218001″]

Сирийският център за наблюдение правата на човека съобщи, че хиляди хора бягат от боевете в района на Африн, където Турция подлага на артилерийски обстрел и въздушни удари позиции на кюрдите, предаде „Ройтерс“, цитиран от БТА.

[ad id=“218548″]

Според неправителствената организация сирийски правителствени войски не пускат бягащи от Африн да преминат през пропускателните пунктове за контролираните от кюрдите квартали на град Алепо.
Африн се намира на около 50 км от Алепо.

 


image0 (9K)