САЩ станаха „арогантни“ след разпадането на Съветския съюз, казва Горбачов

Съединените щати станаха „арогантни и самоуверени“ след разпадането на Съветския съюз, казва Михаил Горбачов в интервю за руската държавна информационна агенция РИА Новости. То е публикувано в навечерието на 30-ата годишнина от оставката му като президент на СССР.

90-годишният Горбачов казва, че след разпадането на Съветския съюз през 1991 г. на Запад настроението е било триумфално, особено в Съединените щати.

Според бившия съветски президент тогава Кремъл е бил в слаба позиция за преговори заради икономическия хаос, предизвикан от краха на СССР.

„В такава позиция как можете да очаквате равни отношения между Съединените щати и Запада?“, казва Горбачов.

„Това е първото нещо. На второ място, и не по-малко важно, е триумфалното настроение на Запад. Особено в САЩ ги обзе арогантност и самочувствие.

Горбачов обвини САЩ, че се опитват да „изградят нова империя“ чрез настоящите спорове около НАТО и Украйна. Но той приветства предстоящите преговори за сигурност между Москва и Вашингтон, до които се стигназаради струпването на руски войски близо до границата с Украйна.

„Надявам се да има резултат“, казва Горбачов в интервюто.

Михаил Горбачов подава оставка като президент на СССР на 25 декември 1991 г. Няколко дни по-рано лидерите на Беларус, Украйна и Русия обявяват, че Съветският съюз вече не съществува.

www.svobodnaevropa.bg, · Copyright (c) 2018. RFE/RL, Inc. Препубликувано със съгласието на Radio Free Europe/Radio Liberty, 1201 Connecticut Ave NW, Ste 400, Washington DC 20036………. .


image0 (9K)