Северозападът отказва да умре! Блокади във Видин, Монтана и Бързия

Под мотото „Северозападът отказва да умре!“, хората от най-бедния регион на Европа се вдигнаха на протест за четвърта поредна събота. Те протестират срещу лошите пътища, които откъсват региона от света и пречат на икономическото му развитие. Иска се незабавно да започне изграждането на магистрала София – Видин и да се построи тунел под Петрохан, който да облекчи връзката на Северозапада със столицата.

[ad id=“263680″]

„Северозападът отказва да умре“. Този лозунг, издигнат от протестиращ Видин, вече четвърта събота доказва силата на гражданите и несломимия дух от разбунтувалия се Северозападен край на България.

За пореден път видинчани отново изляха недоволството си, блокирайки за близо четири часа главен път Е-79, с ясното послание към управляващите, че няма да отстъпят докато не бъдат изпълнени исканията им.


„Никой и нищо няма да ни откаже, принуди или уплаши. Решени сме да извървим пътя докрай – до решение на Министерския съвет за стартиране на процедурите по изграждане на цялото трасе на магистрила Видин и София и тунел под Петрохан, с точен график, етапи, осигурено финансиране и краен срок на завършване до края на 2021 година“, заявиха отново видинчани.
За четвъртия поред протест от „Гражданска инициатива за магистрала до Видин и тунел под Петрохан“ отправиха официална покана за среща с министъра на регионалното развитие и благоустройството Николай Нанков. От него обаче не бе получен никакъв отговор, а ведомството му изпадна в пълно мълчание.
През изминалия месец на протести, нито множеството отправяни заплахи от властимащите и техните глашатаи, нито многобройните предупреждения и съставени актове от полицията успяха да стреснат жителите на Видин и региона, които продължават да излизат на пътя, за да бранят правото си на достоен живот и съществуване.

[ad id=“225664″]
„Продължаваме. На 23 февруари, на 3 март… Докато не се съобразят с гласа на народа, защото, ние, видинчани, отказваме повече да вярваме на голи обещания, на лъжи и на подигравки“, категорични бяха от гражданската инициатива.

За един час от 11 до 12 жителите на Монтана и региона блокираха главния път Е 79 на изхода на Монтана посока Враца до „Камгарната“.

Близо 100 души се събраха на протест там с две искания – изграждане на тунел под прохода „Петрохан“ и магистрален път от Видин до София.

Протест и блокада на пътя имаше на обяд и в центъра на село Бързия. Там жителите на Берковица и Вършец за поредна събота излязоха на пътя.

Хората настояват за решение на Министерския съвет, в който да има график, етапи за изграждане не целия път и осигурено финансиране.

Към 11, 30 видинчани също излязоха на протест и блокираха международния път за Дунав мост 2.


image0 (9K)