Седем изпитани начина да се справите с болката от слънчево изгаряне

С изгаряне от слънце разваляте не само лятната отпуска, но и поставяте в риск здравето си

Ако сте станали жертва на болезнено изгаряне от слънце или планирате лятна отпуска, няма нужда да търсите най-близката аптека или дрогерия. С прости и лесно достъпни методи за справяне със зачервяването и болката, ще се радвате на пълноценна почивка, прекрасен тен и здравословно количество витамин D.
Мисълта за лятна почивка включва не само море, романтични пейзажи и прохладни бризове. Наред със задушаващата жена, възможността от слънчево изгаряне рискува да развали ваканцията ни. Всички познаваме симптомите – зачервяване, събреж, мехури и белене на кожата. Най-ужасното обаче е болката, която става непоносима през нощта. За да си спестим последиците от слънчево изгаряне, което отгоре на всичко е опасно за здравето, най-добре е да опитаме с някои от следните методи. Те не само ще отнемат паренето и болката, но и ще тушират кожната инфекция:

1. Добрият стар лосион

Нанесете любимия лосион за тяло, особено, ако съдържа алое вера, защото това ще ви успокои кожата и ще предотврати лющенето. Ако сте позакъснели, той ще излекува раните. Може да се намери във всеки магазин за козметика, но най-хубаво е, ако си го имате под форма на растение. Отцеждате сока от листо и добавяте към него няколко капки прополис. Успокоява болката при слънчево изгаряне, а и действа регенериращо на кожата. Кокосовото масло е великолепно не само за сваляне на грим или полагане на основата му. То подхранва и успокоява наранената кожа – истински балсам в прекия и преносния смисъл на думата. Същият ефект имат мазилата със съдържание на невен, кантарион или лайка.

2. Вода – отвън и отвътре

Водата е ценна във всеки аспект на живота, а при прекомерно излагане на открито, без защита е истински животворна. Независимо дали става въпрос за душ, вана и обилно поемане на течности, това ще ви спаси от кошмара „изгаряне от слънце”. Прибавете няколко нови съставки в дежурно миене и кожата ви ще ви бъде изключително благодарна. Във ваната сложете ябълков оцет, за да върнете нормалното pH на кожата си, содата намаля раздразнението и зачервяването, а етеричното масло за облекчава болката. Когато изгорите, кожата ви е суха и дехидратирана, така че трябва да се хидратизирате. Пийте течности, за да освежите и за да набавите необходимата вода за целия организъм. Най-добре е студена негазирана.

3. Чай

Пакетчета от прясно сварен чай са отлично средство в борбата с изгаряния от слънцето. Сложете ги върху поразените места. Черният чай е изключително подходящ, тъй като извлича топлината от изгарянето и възстановява нормалната pH стойност на кожата. Чай от мента е чудесен, защото допълнително ще ви разхлади. Друг начин е да използвате изсушени билки. Сварете повече, отколкото за пиене и сложете чая в пулверизатор като изсъхне. С него пръскайте зачервените места, докато болката се успокои.

4. Краставици

Вече знаете колко са добри за подпухналост, но може би не знаете, че облекчават зачервяването от изгаряния. С пасатор направете паста от краставици и след това я нанесете по кожата.

5. Лавандула

Дали ще сварите чай от растението или ще използвате лавандулов спирт, няма вариант да объркате. Към спирта може да добавите витамин А. Това е чудесен лек не само за изгаряне, но и върши работата като защита преди първите слънчеви бани.

6. Мляко

Независимо дали е прясно или кисело, винаги разчитайте на него. С прясното напоете кърпа и сложете компрес върху изгореното, а киселото, нека да е с по-висока масленост, за да получите по-бърз ефект на облекчение.

7. Магията на Индия

Смесете прах от сандалово дърво с прах от куркума. Полученото разтворете в розова вода и разнесете като маска. Като изсъхне я отмийте с хладка вода. Това не само ще премахне вредите след изгаряне от слънцето, но и ще подейства като скъпа козметична маска за лицето.

Източник: Жена на върха http://www.woman-onthe-top.net/


image0 (9K)