Седмичните случаи на Covid-19 почти удвоиха предишния си рекорд

Седмичните случаи на Covid-19 почти удвоиха предишния си рекорд

Снимка: Chris Ratcliffe/Bloomberg

Близо два пъти повече хора са били диагностицирани с Covid-19 през последните седем дни спрямо предишния седмичен рекорд по време на пандемията благодарение на цунамито на омикрон варианта, което заля всеки аспект от живота в много части на земното кълбо, пише Bloomberg.

Силно мутиралият и по-заразен вариант доведе до рекордните 10 млн. случая през последните седем дни до неделя – почти двойно повече спрямо предходния рекорд от 5,7 млн., наблюдаван за седмица в края на април.

Нарастващият брой на заразените в момент, в който много хора са се отказали от тестване или използват тестове вкъщи, чиито резултати не влизат в статистиката на местните власти, доведе до отменени полети, затворени офиси и борещи се с проблеми производства и вериги на доставките.

Нарастващите случаи на Covid-19 – с рекорден брой в Австралия и САЩ, Италия и Франция – наруши празничния сезон една година след като ваксините започнаха да се разпространяват и две години след появата на вируса, който мнозина в началото се надяваха да е мимолетен.

Добрата новина е, че седмичните смъртни случаи от Covid-19 все още са в низходяща траектория. Те са спаднали до най-ниското си ниво от повече от година. Перспективата за 2022 г., зависи от това дали броят на смъртните случаи ще последва ръста на заразените през следващите седмици и дали наистина ранните доказателства, че омикрон вариантът не е толкова тежък, се окажат верни.

Още по темата

В неделя над 4000 полета по целия свят бяха отменени, като повече от половината от тях от САЩ. Това допълни проблемите с празничното пътуване, свързани с ръста на броя на случаите на Covid-19 и лошото време, предаде Ройтерс.

Коледа и Нова година обичайно са пиков период за въздушния транспорт, но бързото разпространение на силно заразния омикрон вариант доведе до голям ръст на броя на заразените. Последното принуди авиокомпаниите да отменят полети, тъй като пилоти и кабинен екипаж трябваше да се карантинират.

Транспортните агенции в Съединените щати също спряха или ограничиха услугите си заради свързания с коронавируса недостиг на кадри.

източник https://www.investor.bg/…………


image0 (9K)