Сексуалната мозайка на Индия

Сексът в световните култури
Збигнев Лев Старович
Индийският субконтинент е люлка на много народи, култури и традиции. Необходимо е специално изследване, за да бъде разгледана породената от този факт мозайка от възгледи за секса.

[ad id=“225664″]

Хиндуизъм. Известно божество от хиндуисткия пантеон е Кришна, който се интересува от жените и им се отдава изцяло. Пантеонът на божествата и митологията позволяват на изповядващите хиндуизма да се идентифицират с представеното там отношение към секса и пола. Едно от основните неща, което отличава ярко хиндуизма от Запада, е принципът за възприемането на сексуалното удоволствие като ценност и благо. Сексът се третира не само като източник на възпроизводство, но и като удоволствие със съответната стойност.Изградени са точни описания за засилване удовлетворение то от секса с представяне на повече от 90 пози на сексуален контакт, като се подчертава, че позите трябва да се подбират според условията на взаимоотношения в дадена двойка, ситуацията, размера на половите органи. Често позите носят имена на животни: котка, куче, магаре, муле, крава, жаба, тигър. Подражанието на звуците, които издават тези животни, се използува за засилване на удоволствието.

[ad id=“263680″]

В хиндуизма жените са смятани за по-сексуални и способни на по-широк диапазон сексуални преживявания от мъжете. Цени се предизвикването на оргазъм, тъй като неговата липса поражда психически и физически увреждания у жената, без да споменаваме, че ограничава приятните й преживявания при съжителството. За жената сполучливата сексуална връзка и любовта имат огромна стойност, като я правят не само удовлетворена и щастлива, но и вярна, силна и алтруистична личност.
В някои секти са били възприети всички форми на сексуално съжителство, а в други някои конкретни форми са оценявани критично или осъдително, например орализмът е бил сравняван с убийство на брамин. Оралните и аналните контакти са третирани различно, което произтича от идеята за специфичната ценност на семенната течност, а оттам и относителната стойност на тези практики. По подобен начин се разминават и оценките за мастурбацията. В някои секти се е ценяло естественото съжителство, а в други са били препоръчвани специални форми за стимулиране на сексуалното удоволствие, например използуване на членове от злато, мед, слонова кост или дърво.
Идеята, че всеки мъж и всяка жена носят у себе си черти от другия пол, подпомагала възприемането на трансвестицизма и хермафродизма. Някои секти ги поставяли по-високо от нормалната полова ориентация. В хиндуизма съществува и понятието за трети пол, който е разделен на 4 категории: кастриран мъжки евнух, неутрален, хермафродит, женски евнух.

[ad id=“236993″]

Тантризъм. Американският историк V. Bullough (1976) представя твърдението, че в течение на няколко хилядолетия тантризмът е бил единствената културна традиция, която напълно възприема секса. Това произтича от идеята, че човек живее в рамките на тялото, което е чисто, свято и служи за освобождаване на духовна енергия. Човек не бива да се бори с тялото си, защото това означава да се бори срещу самия себе си. То трябва добре да се опознае и да се използува за преминаване в други измерения. Сексът като едно от телесните измерения служи за репродукция и творчество.
Тантризмът разглежда вселената като непрекъснат процес на сътворение — раждане, затова сексът е един от най-важните символи.
При сексуалния екстаз йони (женският полов орган) непрестанно се опложда от мъжката семенна течност. Женски символи са зейнала паст на чудовище, лотосов цвят, скален процеп, статуя на богинята Кали. Всеки любовен акт е отражение на космическия акт. Човешкото тяло съдържа у себе си вселената. Често е представяно във вид на обърнато растение, което подобно на него черпи по многобройни пътища сокове от околната среда. Стимулирането на тялото, емоциите, секса, интелекта подпомага преобразуването в чиста енергия, която е материал за трансформацията. Сексуалните отношения водят до духовна трансформация.

[ad id=“236999″]

В тантризма съществува известният ритуал чакрапуйа, извършван нощно време от няколко двойки, не непременно семейни, който с посветен на 5 удоволствия: консумиране на месо, риби, алкохол, печени яйца от копринени буби и групов секс. Те служат за стимулиране на енергията.
Тантризмът е единствената индуска доктрина, която развива еротичното изкуство и музика, подпомагащи разбуждането на чувствената енергия. Съществуват много бройни картини и скулптури, изобразяващи сексуални актове в различни пози. Сред най-често срещаните мотиви в тантристкото ИЗКУСТВО са статуята на богинята Кали, образът на божествения женски полов орган, тантрист, който съзерцава половия орган на Вели ката Богиня, Кали в сношение с Шива, пози, подсилващи удоволствието, божествената двойка по време на сексуален акт, йогийска сексуална поза за стимулиране на трансформацията, петте най-висши удоволствия, състоянието на просветление (съединяване на мъжкото и женското начало в абсолютна хармония), Кришна и Рада (първата му любовница) по време на предварителна игра, картина на космическия секс, член в ерекция, мъжки елемент, съединен с много жени, схема, на чувствителните ерогенни сфери у жената по време на менструация, церемония на сексуална инициация.
Вестник Век21, 1990 г.


image0 (9K)