Селата с най- забавни имена в България

Вчера беше международният ден на шегата.

[ad id=“225664″]

Оказва се, че в района на българската столица на хумора и сатирата – Габрово се намират населените места с най-причудливи имена у нас. Това според габровци е още едно от доказателствата за ненадминато им чувство за хумор и самоирония. Копеспондентите ни от Велико Търново провериха как в миналото тези населени места са получили нестандартните си имена, вижте, предаде БНТ.

Торбалъжи и Къртипъня са само част от интересните имена в Габровско. В миналото населените места в района били кръщавани на първите си заселници, например село Кметовци. Въпреки че се носят легенди, че тук във всяка къща живее кмет, всъщност, някога то получило името на своя основател – Илю Кмета.

[ad id=“263680″]

Христина Костадинова – кметски наместник село Кметовци:

Прави първата къща там горе наприпека, идва с рода си и от съседните села излиза прозвището кмета и неговите наследници основават селото и му дават името Кметовци.

Заради комичността, която носят имената им през годините, се наложило някои от населените места да бъдат прекръстени, като габровският квартал Любово, който някога се казвал Гъзурниците.

[ad id=“236993″]

Стефан – жител на Габрово:

Комично наистина и, то много комично, както и другото село, което вече не съществува – Дупели!

Катя – жител на Габрово:

По-нагоре има едно площадче и там турците са събирали такъв данък, който се е казвал Гъзурнина.

Въпреки че в някои от селата отдавна не живее никой, заради имената си продължат да бъдат прочути в цялата страна – например село Пържиграх.

[ad id=“236999″]

Светлана Михайлова – Музей „Дом на хумора и сатирата“, Габрово:

Там имало воденица, в която имало мелничар и всеки, който ходел да си мели брашно при него, забелязвал, че собственика на воденицата си пържи грах и от там тръгнало Пържиграх.

Причудливите имена на населените места са една от многото причини точно Габрово да е известен като столица и хумора и сатирата.
bnt.bg


image0 (9K)