Село Дъбрава. От Кутлуджа до Стара Загора

На 24 ноември 1959 г. тогавашното старозагорско село Дъбрава става квартал на града, както ЗАРАТА вече е писала.

Първоначално името на селото е Кутлуджа. През 1906 година селото е преименувано на Добрави. При избухването на Балканската война в 1912 година един човек от Добрави е доброволец в Македоно-одринското опълчение.

В 1956 година името на селото е променено на Дъбрава, а в 1959 година е присъединено към Стара Загора.
През лятото на 2007 година горите в околността на квартала са опожарени от голям пожар. През август 2008 година се появяват проблеми с питейната вода в квартала.

На 20 март миналата година старозагорци се обединиха около каузата – Стара Загора да бъде най-зеленият град в България. За втори път Община Стара Загора, Държавно горско стопанство – Стара Загора и Регионална дирекция по горите – Стара Загора съединиха усилията си за създаване на нова дъбова гора на мястото на опожарената през 2007 година.

Идеята на кмета на Община Стара Загора Живко Тодоров е всяка година хиляди дръвчета да се засаждат в обезлесените от пожари и незаконна сеч, покрайнини.

380 декара бяха залесени през 2020 г. от Държавно горско стопанство – Стара Загора. С доброволната помощ на старозагорци на 20 март бяха залесени 20 дка от определените терени, а горският фонд бе допълнен с 10 000 фиданки от цер.

 


image0 (9K)