Сепаратист пое каталунския парламент

Членът на каталунската партия „Леви републиканци“, обявяваща се за отделяне на испанската провинция, (в средата на снимката) стана председател на местния парламент.

[ad id=“263680″]

Сепаратистът бе избран след два тура с гласовете на 65-ма от 130-те депутати, предаде ТАСС. 38-годишният политолог бе подкрепен от представителите на формациите, искащи отделяне на Каталуния – „Леви републиканци“, „Заедно за Каталуния“ на бившия премиер Карлес Пучдемон и крайнолявата партия „Кандидати за народно единство“.

[ad id=“218001″]

Парламентаристите днес проведоха първото си заседание след извънредния местен вот на 21 декември. След избирането на председател и шестима негови заместници депутатите ще започнат процедура по излъчването на премиер на Каталуния.

Ръководителят на провинцията се избира с 50%+ един глас. Бившият министър-председател Пучдемон избяга в Белгия, след като централното правителство в Мадрид го обвини в сепаратизъм и финансови злоупотреби.

[ad id=“218548″]

На 27 октомври каталунският парламент обяви едностранно независимост от Испания. В отговор централното правителство начело с Марино Рахой замрази самостоятелността на провинцията за шест месеца. То се позова на член 155 на испанската конституция.

 

 


image0 (9K)