Ситуацията в Гърция излезе извън контрол! Обявиха бедствено положение

„Ситуацията в Гърция излезе извън контрол”, заяви гръцкият премиер Алексис Ципрас. Извънредно положение е обявено в засегнатите от огъня райони на гръцката столица, предаде Нова ТВ.

Увеличава се броят на загиналите в пожарите край Атина. По първоначални данни 24 души са загинали в големите пожари, които бушуват край столицата като 16 от тях са непълнолетни. Четирима от загиналите са се удавили, а останалите са били погълнати от огнените пламъци. Над 150 души са настанени в различни болници с много тежки изгаряния, като 11 от тях са в критично състояние.

[ad id=“225664″]

Кметът на един от най-засегнатите райони в Атина – Рафина, обяви, че са открити труповете на още 26 души. Телата са открити в таверна на плажа в Мати. Жертвите са се опитали да стигнат до морето, но явно не са успели, съобщават местните власти. С това официалният брой на загиналите в пожарите става 50 души.

[ad id=“225664″]

Борбата с огъня продължава. Все още има хора, които са блокирани в домовете си. Сформиран е кризисен щаб. Турстите вече започват да напускат страната. Засега трафикът на летището в Атина се извършва нормално. Всички полети излитат и кацат по разписание.

Извънредно положение е обявено в засегнатите от огъня райони на гръцката столица.

За овладяване на огнената стихия се борят повече от 600 пожарникари и над 300 пожарни автомобила. Огънят е погълнал над 200 къщи, изпепелени са повече от 200 автомобила. Електрозахранването прекъсва.

Очаква се днес в гръцката столица да пристигнат 60 огнеборци от Кипър, които да се включат в гасенето на пожарите. Очаква се към тях да се присъединят пожарникари от Америка. Гърция получи предложение и от Испания за помощ в гасенето на пожарите.

[ad id=“263680″]

„Жертвите вече са над 24 души, като между загиналите има и малки деца. Има и 6-месечно бебе. Много хора са настанени в болници в тежко състояние. Ситуацията е много тревожна. Цяла нощ частни яхти и рибари с лодки спасяваха хората, които се хвърлиха в морето, за да се спасят. Предполага се, че над 400 души са се хвърлили в морето, като до този момент са спасени само 100 души”, разказа за „Здравей, България” специалният пратеник на NOVA Бойка Атанасова.

„Ситуацията в Гърция излезе извън контрол”, заяви гръцкият премиер Алексис Ципрас, който прекъсна посещението си в Босна, за да координира борбата с пожарите.


image0 (9K)