Скандално назначение в икономическото министерство на Герджиков

Огнян Герджиков направи поредно скандално назначение от червената квота. Този път това става в икономическото министерство.

Неизвестната досега в публичното пространство експертка Илияна Илиева стана заместник-директор на оперативна програма „Конкурентноспособност“, разкрива сайтът „Хипотези“. И все пак – не е чак такъв проблем сякаш, че слагат по администрацията кадри на БСП.

Проблем е фактът, че горепосочената експертка Илиева досега няма опит на толкова отговорна позиция, била е оценител на проекти, а не техен ръководител.

Същественият проблем, обаче е, че тя е замесена в най-големия скандал в историята на еврофондовете в икономическото министерство. Той се разигра през 2014г. Тогава се провежда конкурсът по една от мерките в оперативната програма. Парите са 100 милиона лева, които са насочени към технологична модернизация на малки и средни предприятия. „Оценката на проектните предложения се прави на база изготвена от управляващия орган методика. Въпросният орган е оглавен от Ели Милушева, пряко назначение на червената централа от „Позитано 20“. Милушева така разписва правилата, че 30 процента от критериите попадат изцяло в субективната преценка на комисията. Тези нива са изключително високи, дори Еврокомисията специално ни предупреждава, че процедурата може да се опорочи. Ние, обаче, не чуваме. Защото стоте милиона са доста тлъста баница. Въпреки, че Милушева прави всичко възможно да нагласи правилата на играта в полза на близки до БСП фирми, то пак замисленото не се получава в пълнота. И седмица преди крайния срок на мярката, тя сменя изцяло комисията, която оценява. Новият състав се председателства от Илияна Илиева. Благодарение на нея близките до социалистите фирми получават пълен брой точки, по критериите, които зависят от субективната оценка(например устойчивост на проекта – дали ще окаже влияние за 10 или 20 години) на журито. Нещо повече – журито успява да изкриви дори и обективните критерии(печалба на фирмата, нейният износ или оборот). Тези, които уж не могат да пипат, защото представляват официална информация от досиетата на фирмите. Фирми, които са на загуба са представени за дружества на печалба. Със счетоводни еквилибристики пък са подменяни данните във финансовите отчети. Представяни са неверни факти относно износа и годишните обороти на привилегировани компании и бизнес структури. В резултат процедурата е брутално опорочена. Стоте милиона са замразени и безвъзвратно изгубени за българската икономика. Впрочем – това е съвсем стандартна процедура през социалистическо управление.


image0 (9K)