Скандал в Гърция предизвика реч на Ердоган, намесена е и България

Реч на турския президент Реджеп Тайип Ердоган за Западна Тракия предизвика напрежение в Гърция.

По-късно стана ясно, че за няколко часа правителствени представители и опозиционните партии в Атина са били „изгубени в превода“ заради неправилно предадени изявления от агенция АНА-МПА. В публикацията неправилно се цитира и как турският президент казва, че „Кърджали и Варна също влизат в пределите на Турция“.

На 15 октомври Ердоган открива новата учебна година в университета в родния си град Ризе на брега на Черно море. Изнася реч пред Факултета по вероизповедания в навечерието на офанзивата за връщане на контрола върху втория по големина град в Ирак – Мосул.

Турският президент обяснява „защо Турция трябва да участва във военната операция“. Той казва, че народът не очаква от управляващите да остават безучастни, когато става въпрос за „техните събратя в Мосул“. В тази част от изказването си Ердоган казва – „Турция не е само Турция…Освен за 79-те милиона свои граждани, Турция носи отговорност и за стотиците милиони свои братя в географския район, с който я свързват исторически и културни връзки“. Ердоган аргументира турската намеса във военната операция в Мосул, като сравнява града с други райони – със Западна Тракия, с бивши югославски републики. Припомня и т.нар. „Национален договор“ от 1920 година, който определя границите на съвременна Турция.

Напрежението възниква, след като гръцки медии некоректно се позовават на публикация в турския вестник „Сабах“. Те преписват интерпретация на турските журналисти като думи на Ердоган. Става въпрос за пасаж от статията, който гласи следното – „някои историци смятат, че границите по „Националния договор“ включват също Кипър, Алепо, Мосул, Ербил, Киркук, Батуми, Солун, Кърджали, Варна и егейските острови„. Бурни реакции последва и приписване на думи на турския президент, с които той иска референдум в Западна Тракия за присъединяване на областта към Турция.

Въпреки възникналото разминаване, гръцките вестници коментират и днес казаното от Ердоган. „Ердоган…без граници“, пише вестник „Етнос“. Той изтъква, че турският президент претендира за сфери на влияние на три континента – от Русия до Босна и от Либия до Ирак. „Ердоган провокира за Тракия и Солун“, допълва изданието „Елефтерос типос“. Вестникът подчертава, че „турският президент бленува за неоосмански халифат от Солун и Балканите до Източна Европа, Близкия изток и Либия“. Изданието „Катимерини“ представя изявленията като „неоосмански мечти на Ердоган“.

В района на област Западна Тракия в североизточната част на Гърция живее малцинство, което Атина нарича „мюсюлманско“, а Анкара – „турско“.


image0 (9K)