Скромният здравец: Мощна билка- имуностимулатор

Здравецът е навсякъде, расте и краси балкони, градинки, има го в горите и поляните, а ние не му обръщаме достатъчно внимание. Името му е еднозначно. Неслучайно е наречено здравец. От тази билка се използва всичко – и цветовете и листата и корените. Това е мощна билка, която можем да използваме редовно като имуностимулатор. Освен това е източник на германий, ценен елемент за тялото, който доставя кислород на клетките.

[ad id=“225664″]

Здравецът цъфти само през пролетта, точно сега през април. Трябва да побързате и да си съберете цветове, които да изсушите за останалата част от годината. Може да ги използвате като билкова вода за почистване на лицето при раздразнена кожа. Листа и корени можете да изсушите през цялото лято и есента. Ето за какво е полезен здравецът:

1. Здравецът е полезен при високо кръвно
Ако вдигате високо кръвно инцидентно, откъснете листо здравец. Измийте го и го сдъвчете.
Малко след това кръвното ви ще спадне.

[ad id=“263680″]

2. При кървящи венци и лош дъх
Залейте 1 с.л. нарязан здравец с 200 мл вряща вода. Оставете да накисне 20 минути, след това прецедете.
С отварата правете промивка на устната кухина, след като сте измили зъбите си. Ако имате афти в устата или кървящи венци, раните ще заздравеят.

3. При безсъние, проблеми с нервите, високо кръвно
Нужно е да използвате корените на здравеца.
Измийте корените на здравеца и ги нарежете – трябва ви 1 с.л., която залейте с 1/2 литър студена вода.
Оставяте корените да престоят 8 часа, след това прецедете. Приемайте на гладно преди ядене 3 пъти дневно по 1 малка чашка за кафе.

[ad id=“236993″]

4. За понижаване на кръвната захар, болки в стомаха и червата, при диария
Пригответе чай от листата на здравеца – 2 с.л. нарязани листа здравец залейте с 1 л. кипяща вода. Захлупете съда и оставете така 20 минути.
Приемайте по 1 ракиена чашка 5-6 пъти на гладно през деня, когато имате някой от посочените проблеми. Последната доза изпийте преди да заспите.

6. Уханният здравец може да се справи с болки в гърлото, рани, язви, изгаряния, възпаление на венците, бяло течение, хемороиди. Чай: 2 чаена лъжица суха билка (или 1 ч.л. сух корен), изсипете в литър вода, кипнете и оставете за 15 минути, за да се извлекат полезните вещества. Пийте по 2-3 чаши на ден.

[ad id=“236999″]

Внимание: Тази билка може да бъде опасна поради риск от дехидратация и да причини тежка диария (особено при деца).
Бременни жени или кърмачки не трябва да използват здравец.

Източник: lekuva.net


image0 (9K)