Славянски духове и чудовища, които вероятно (не) познавате. Част 7: „Кашчей Безсмъртни“ и „Баба Яга“

Макар да съществуват успоредно с египетското и гръцкото езичество, предхристиянските славянски божества остават сред най-мистериозните древни вярвания. Изчезнали поколения преди първите писмени източници, тези същества от народните вярвания еволюират независимо от западното влияние. Ще представяме ви 11те най-известни от тях. 

[ad id=“225664″]

Кашчей Безсмъртни

6c76200000000000

Кашчей е кльощав стар магьосник, който е постигнал безсмъртие. Той господства над огромен древен замък и се преобразява в красив млад мъж, за да отвлича красиви славянски жени.

Единственият начин да се убие кашчей е да се намери душата му, когато той е откъснат от тялото си, и да се сложи в една-единствена игла. Тази игла се скрива в яйце, което се слага в  патица, която се слага в заек, който се полага в сандък, който се заравя под зелен дъб на легендарния остров Буян.
Баба Яга

9876200000000000

Баба Яга е сред най-известните вещици в света. Тя може да лети на метла и търси деца, за да ги изяде. Тя е деформирана кльощава вещица, която живее в прокълната къща на кокоши крака. Къщата й е винаги в гората и може да се мести накъдето й каже баба Яга.
Баба Яга може да бъде убедена да полезна и понякога дарява магически предмети на герои, които минават край нея.

[ad id=“263680″]

Използва се за сплашване на децата, когато са непослушни. Заплахата е, че Баба Яга (или Дядо Торбалан) ще дойдат да ги отнесат в голям чувал.

В нашата митология образът ѝ се свързва със зли магии. Малките деца се страхуват от нея, защото тя ги яде в големи казани, а възрастните – защото им прави магии и заклинания.

В руската митология тя се носи по небето в хаван, като гребе от него с метла.


image0 (9K)