След жалбата на петокласничка МОН с предложение за тежките раници на учениците

Учебници с повече от 64 страници да се издават в две части. Учениците да носят в раниците си само тази част от учебниците, която им трябва.
Това е било едно от предложенията на представители на Министерството на образованието в отговор на писмената жалба петокласничката Теодора Божкова.
След като момичето от столичното 35-о училище описа, че чантата й тежи 8 кг – 1/5 от теглото й,  Теодора бе поканена на среща в Министерството на образованието.
По време на  разговора вчера едно от предложенията е било именно учебниците с много страници да се издават в две части – например за първия и за втория срок.

[ad id=“255238″]

Други варианти, споделени вчера и от министъра на образованието Красимир Вълчев в Стара Загора, са използване на олекотена хартия за сметка на качеството на изданията, както и увеличаване броя на електронните учебници – този въпрос стои постоянно на дневен ред, каза Вълчев.

Експертите му измерили комплектите и установили, че за първокласника тежестта е 2 кг и 700 грама, а в горните класове тя достига 4 килограма. Да, но към това се добавят тетрадки, помагала, понякога вода, ябълка, гуменки за часа по физическо, а и тежестта на самата раница. И когато се включи всичко необходимо, се получават тези критични допълнителни килограми, които предизвикват негативни реакции, призна министърът.

Теодора, която изпрати писмото си до Агенцията за закрила на детето заедно с подписите на всичките си съученици сподели, че е доволна от резултата. Родители и деца са в очакване обещаното да бъде изпълнено.

Източник: offnews.bg


image0 (9K)