След приветствие от Ердоган: Карадайъ остана начело на ДПС и поиска участие в правителството

По думите на Мустафа Карадайъ ДПС трябва да се утвърди като реален политически субект, което става чрез участие не само в местната власт и в парламента, но и в централната изпълнителна власт.

Досегашният председател на Движението за права и свободи (ДПС) Мустафа Карадайъ беше преизбран на поста. Това се случи в продължила няколко часа онлай партийна конференция на партията.

„Най-важната цел на ДПС е да се утвърди като един от реалните политически субекти у нас със значимо участие както в Парламента и в местната власт, така също и в централната изпълнителна власт„, каза Карадайъ в доклада си.

Приветствие към конференцията направиха президентът на република Турция Реджеп Тайип Ердоган и почетният председател на ДПС Ахмед Доган.

В националната конференция участваха повече от 800 членове на партията. Бяха взети решения за състава на Централния съвет на партията, а за лидер на младежкото движение на партията бе избран Сезгин Мехмед, който досега беше негов съпредседател.

По време на събитието Карадайъ се обяви за стратегия за развитие на страната, която следва зеления пакт в Европа.

По неговите думи ДПС трябва да се утвърди като реален политически субект, което става чрез участие не само в местната власт и в парламента, но и в централната изпълнителна власт, за което движението има “не просто амбиция, ние знаем, че имаме силата”.

“Днес е в ход нова индустриална революция! Водородна революция в дигиталната ера! Всяка поредна индустриална революция води човечеството до радикално преобразуване на живота и трудa” каза още Карадайъ.

Лидерът на ДПС критикува ГЕРБ за разделението, езика на омразата, ерозирането на държавността и демокрацията, нежеланието всички политици да постигнат консенсус за целите за развитие на страната. Той заяви, че управляващите ще бъдат наказани на предстоящите избори.

Обръщение към членовете на ДПС отправи почетният председател на партията Ахмед Доган. Той очерта сериозните промени, настъпили в политическия и обществения живот заради пандемията от COVID-19. Според Доган, за да може партията да е равнопоставена с останалите политически сили, тя трябва да е пред тях в определени отношения.

“За да бъдем равнопоставени с другите политически сили, трябва да сме с поне една крачка, но не повече пред тях в сканирането, визирането и реформирането на света. Ако изпреварването на другите е непоносимо за тях, тогава ще се превърнем в събирателен образ на врага за всички”, пише в приветствието на Доган, изчетено от евродепутата Илхан Кючюк.

Видеоприветствие направи и турският президент Реджеп Тайип Ердоган, който говори за добросъседските отношения между двете страни. Той поздрави правителството и специално “скъпия си приятел” Бойко Борисов заради действията му за преодоляване на кризата заради коронавируса. По неговите думи ДПС заема важно място в българската демокрация.

ДПС трябваше спешно да проведе конференцията си, тъй като по Закона за политическите партии Софийския градски съд трябва да заличи регистрацията на партия, която “не е провеждала предвидените в устава заседания на върховния и орган повече от два последователни пъти, но не по-малко от веднъж на 5 години, и не е представила в съда за вписване състава на новото ръководство”.

Ръководството на няколко пъти отлагаше провеждането на заседания на върховния орган, а като причини бяха изтъквани европейските и местните избори, както и пандемията.

Карадайъ оглавява партията от 2016 г. насам, след като близo година беше един от тримата съпредседатели, които поеха ръководството след изключването на Лютви Местан.

Източник: www.svobodnaevropa.bg Copyright (c) 2018. RFE/RL, Inc. Препубликувано със съгласието на Radio Free Europe/Radio Liberty, 1201 Connecticut Ave NW, Ste 400, Washington DC 20036.

 


image0 (9K)