След „Списъкът на Кремъл“: Банки искат от руски милиардери да закрият сметките си

Роман Абрамович подал молба за получаване на жителство в Швейцария

[ad id=“263680″]

Бившият премиер на Русия и настоящ лидер на опозиционната партия ПАРНАС Михаил Касянов коментира „Списъкът на Кремъл“, съобщава Дир.бг. Във Фейсбук той съобщи: „Не са минали и два работни дни от публикуване на „Списъкът на Кремъл“, в който няма санкции, а той вече започва да работи. Това, което знам е – трима от хората в списъка са получили молба от банки в чужбина да закрият сметките си. А един е бил помолен да отпише сина си от швейцарски колеж и да го върне в Русия“.

[ad id=“218001″]

Днес стана известно и името на един от тези засегнати от мерките срещу тях руски милиардери –  Юрий Шефлер, собственик на компанията за производство и търговия с алкохол SPI Group.

Той живее извън Русия от 2002 година, след като срещу него са били повдигнати обвинения и е започнало разследване. През 2012 година всички заведени срещу него дела са били прекратени. С едно изключение – марките „Московская“ и „Столичная“ той използвал незаконно. Според данните, Шефлер произвежда тези марки водка в Латвия и ги продава в цяла Европа, съобщава „Руский Монитор“.

[ad id=“218548″]

Междувременно стана известно, че друг милиардер от списъка – Роман Абрамович – е подал молба за получаване на жителство в Швейцария. В тази държава получаването на право на пребиваване продължително време е свързано с плащане на данък, но не върху цялото имущество, а само на база разходи за живот в страната, съобщи Le Matin Dimanche.

 

 


image0 (9K)