След Ханой в петък Обама ще посети Хирошима

В петък президентът Барак Обама ще приключи поредната си и може би последна голяма азиатска обиколка. След като той ознаменува с посещението си във Виетнам евентуалното начало на нов възходящ етап в развитието на американо-виетнамските отношения, той ще посети японския град Хирошима. Така той ще стане първия действащ президент на САЩ, който ще посети града, превърнал се в синоним на смъртоносната ядрена епоха, чието начала беше поставено преди повече от 70 години. Обама заяви, че има намерение „да почете всички онези, които загинаха във Втората световна война и да препотвърди нашата споделена визия за един свят без ядрени оръжия“. Японският премиер Шинзо Абе, който ще придружава Обама, заяви пред репортери, че пътуването „несъмнено ще създаде една по-задълбочена и силна атмосфера“ по посока реализацията на тази цел.

Около 140 хил. души загинахаа в Хирошима след като САЩ хвърлиха над града атомната бомба на 6 август 1945 г. Втора атомна бомба беше хвърлена три дни по-късно над Нагазаки, а Япония се предаде след още 6 дни. Служители на Белия дом акцентираха върху факта, че Обама няма да се извини за бомбардировката, нито пък ще коментира от дистанцията на времето доколко адекватно е било решението на президента Труман да използва ядреното оръжие. „Важно е да се признае, че по време на война лидерите взимат всякакви решения“, заяви Обама пред японската телевизионна компания NHK. „Работа на историците е да задават въпроси и да им отговарят. Но, като човек, който е заемал същата позиция вече седем и половина години, аз вече знам, че на всеки лидер му се налага да взима трудни решения, особено във време на война“.

71 години по-късно, решението за употребата на ядреното оръжие се разглежда по много различен начин в САЩ и Япония. Американците гледат на бомбардировките като средство, с което се е стигнало по-бързо до края на една скъпа и смъртоносна война. Изследване на Института „Пю“ от миналата година показа, че 56 % от американците одобряват решението на Труман, докато 34 % не го одобряват. В Япония 8 от всеки 10 японци приемат, че бомбардировките не са били оправдани. Лидерите на Япония бяха обвинени за това, че принизяват поведението на страната си в годините на войната. Премиерът Абе заяви през репортери, че няма намерение да посети Хаваи по повод 75-годишнината от Пърл Харбър. Абе отбеляза, че вече е посетил мемориалът на жертвите от Втората световна война във Вашингтон през миналата година и постави венец в памет на всички, които са загинали през войната. Очаква се в Хирошима Обама да посети Мемориала на мира в града и да положи венец от свое име до това на японския премиер. „По време на война умират хора, при това от всички страни“, каза Обама за NHK. „Ние ще трябва да направим всичко възможно да се опитаме да стимулираме мира и диалога по света… Ние следва да продължим да се борим за свят без ядрено оръжие.“

Целта, която Обама артикулира още в началото на неговия първи мандат в Белия дом допринесе за спечелването от него на Нобеловата награда за мир. Президентът призна в интервюто си за NHK, че е постигнал единствено „умерен прогрес“ в тази посока досега в кампанията си срещу ядрените оръжия. Той постигня споразумение за контрол над въоръженията с Русия, както и такова, което да попречи на Иран да разработи ядрено оръжие – поне през следващото десетилетие. Северна Корея продължава за оказва натиск със своята собствена ядрена програма. Неговите критици посочват, че и самите Съединени щати финансират с огромни средства усъвършенстването на ядрения си арсенал. Обама заяви на няколко пъти след първото си посещение в Япония през 2009 г., че би желал да посети Хирошима, но Белият дом беше предпазлив при насрочването на подобно посещение, тъй като републиканците на няколко пъти обвиниха президента, че прави „обиколки с цел извинение“. Белият дом е специално загрижен да не обиди ветераните от Втората световна война и техните семейства. Съветникът на президента по въпросите на националната сигурност Сюзан Райс се срещна с групи на ветераните в навечерието на обиколката в опит да отхвърли всякакви притеснения. Говорител на организацията „Ветерани от войните в чужбина“ отказаха да коментират какво се е обсъждало на въпросната среща. Очаква се Обама да отдаде почит към американските ветерани от Втората световна война, когато говори в Хирошима, а така също и следващия понеделник в речта му по повод Задушница. „Аз съм винаги горд с американските военнослужащи“, каза Обама пред NHK. „Последният път, когато проведохме важна военна операция на японска земя беше, за да помогнем на Япония да се справи с трагедията при Фукушима“, когато земетресение и цунами опустошиха японската ядрена централа и прилежащия й регион. Както направи и по-рано тази седмица във Виетнам, Обама отбеляза растящите връзки в периода след Втората световна война между САЩ и бившите им врагове. „Ние постигнахме това не като игнорирахме историята си, а като я разбрахме, признахме и си обещахме след това да сме по-добри в бъдеще“, каза той.
Източник: http://www.transmedia.bg/


image0 (9K)