Служебният вицепремиер Деница Златева: Ако няма редовно правителство след изборите, ние ще излъчим еврокомисар

„Ако след изборите не бъде съставено редовно правителство, служебното ще излъчи еврокомисар и ще преговаря за силен ресор“. Това каза служебният вицепремиер Деница Златева, която отговаря и за подготовката на страната ни председателството на Съвета на Европейския съюз.

rsz_denica_zlateva

”Не е приятно за държава членка да няма свой представител в Европейската комисия. В тази  изострена политическа обстановка служебното правителство обаче прецени, че няма да излъчва еврокомисар”, каза  Златева пред bTV.

kristalina-georgieva

По думите й председателят на Европейската Комисия Жан-Клод Юнкер проявява разбиране. Вицепремиерът каза още, че засега не са обсъждани имена за бъдещия ни еврокомисар. Кандидатурата ни ще зависи и от ресора ни, уточни Златева.

България е без еврокомисар, защото зам.-председателят на Европейската комисия и комисар по бюджета Кристалина Георгиева напусна в края на миналата година. Тя зае висш пост в Световната банка. Няма друга държава в Европейския съюз, която толкова дълго време да е оставала без свой еврокомисар.


image0 (9K)