„Случаят Бедечка“ с номинирация за „Най-успешна кампания, свързана с опазване на биоразнообразието и климата“

Проектът „Случаят Бедечка“ / „The Bedechka Case“ на старозагорската режисьорка Димана Шишкова е номиниран за тазгодишните десети юбилейни Годишни награди за биоразнообразие и климат’2021, научи ЗАРАТА  от Радио Стара Загора.

Заедно с още 17 успешни кампании, документалната лента ще си оспорват отличията на Българска фондация Биоразнообразие в категория „Най-успешна кампания, свързана с опазване на биоразнообразието и климата“.

Филмът „Случаят Бедечка“ засяга темата за застрояването на природата в градска среда като излиза от локалния контекст и разглежда глобалните последствията, които проблемът оказва върху обществото и културата, каза за Радио Стара Загора Димана Шишкова.

68-минутната лента представя едно лично пътешествие, което започва от родния град Стара Загора и преминава през три континента. С любопитни примери за усилията на гражданското общество в Берлин, урбанистичен проект за устойчив град в панамската джунгла и среща с коренното население на Венецуела – лентата търси широк поглед за значението на зелените градски площи и проблемите, които съпътстват трансформацията им в България и по света, допълни режисьорката.

През лятото на 2021г. документалният филм беше прожектиран в няколко български населени места, сред които София, Пловдив, Варна, Синеморец.

Именно заради тази лятна кампания идва и номинацията, допълни Димана Шишкова. Заедно с документалната лента в кампанията е включена и „Петиция за защита на зелените площи в населените места. Губим повече от просто паркове, градинки, междублокови пространства, дървета и лесопаркове“, която към момента е събрала над 1400 подписа.

За наградата на публиката кампанията „Случаят Бедечка“ можете да подкрепите тук.

Церемонията по награждаването е на 29 октомври от 18 часа.

 


image0 (9K)