СОЛТА НА ДЕМОКРАЦИЯТА Е ТЪРСЕНЕТО НА РАЗБИРАТЕЛСТВО

ЧЕТЕМ СТАРИТЕ ВЕСТНИЦИ 25 ГОДИНИ НАЗАД
в-к „Стара Загора” брой 52, 1991 г.
Клуб ♦Стара Загора♦
СОЛТА НА ДЕМОКРАЦИЯТА Е ТЪРСЕНЕТО НА РАЗБИРАТЕЛСТВО
Днес ще се подпише новата конституция на България. Седмица преди това наша сътрудничка разговаря с г-н Гиньо Ганев, зам.председател на ВНС.
Достатъчно познат с толерантния си тон и при най-бурните заседания на Великото народно събрание, г-н Гиньо Ганев не приключва работния си ден с приключването на поредното заседание на парламента. Много чести са в последните месеци срещите му с граждани в различни градове и села на страната. На последната среща – в Димитровград, г-н Ганев трябваше да отговори и на един личен въпрос – как поддържа елегантността и спортната си форма. С присъщото си чувство за хумор г-н Ганев отговори, че му помага навикът малко да яде и малко да спи – така мислите са по-стройни. А тъй като е роден в Бургас, като всеки бургазлия много обича да плува, но за съжаление в последната година вместо във вода най-често плува в парламентарни спорове. „Останалото е процедура“ – заключи г-н Ганев. За читателите на в. „Стара Загора“ г-н Гиньо Ганев отговори на няколко въпроса.
-Все пак ще приеме ли ВНС конституция и каква ще бъде тя по качество?
-Това ВНС беше създадено, за да приеме новата конституция и някои основни закони. Въпреки всички трудности, то прави това. Конституцията, която вече преминава третото четене, се работи месеци наред – в нейното изработване участват 57 представители на Конституционната комисия, окончателният й вариант беше изработен, след като бяха представени 16 проекта, използвахме много консултанти – наши и чужди, чухме много мнения на специалисти от различни страни, съветваха ни и от света на Европа. Лъжа е твърдението на този или онзи, че е претупана конституцията и че подхождала на един комунистически режим. Защо не разгънем самия проект – да се прочете внимателно. И сега – при третото четене, продължава да се работи за да стане по-добра. За съжаление, разнесе се слух и по мой адрес. Обвинен бях от представители на БСП, че искам да блокирам приемането й. Не е вярно. Аз наистина събрах подписите на 40 народни представители и внесохме 21 поправки, които да се гледат на трето четене. Новият проект, който обсъждаме, непрекъснато се подобрява – особено добре е изработена материята за правата и свободите на гражданите, за обществеността. Считам, че тази конституция се работи от цялата пленарна зала и с нейните усилия и при изключителни трудности се отстояват различни гледни точки. Конституционният проект може да се приеме, ако има добра политическа воля. Прогресивното е още, че тя може да се променя в зависимост от промените в обществото от обикновено Народно събрание, ако две трети от народните представители гласуват за това. Бих бил доволен, ако за новата конституция гласуват не просто необходимият брой парламентаристи, а много повече членове на Великото народно събрание…
-Как преценявате сегашното състояние на нашето общество?
-Крайното противопоставяне в обществото реално трябва да ни тревожи, защото не този е точният път за промяна. Днес цялата ни страна, всяко нейно село, всеки неин град живее с чувството на несигурност. Страх владее хората не само защото едни или други партии говорят със заплашителен тон и си служат с езика на омразата. Прибавя се тревогата за сигурността на всеки човек – расте престъпността, голям е броят на непълнолетните престъпници, действията им се характеризират с агресивност и жестокост. Нека помислим за това какво е нужно. Не мога да си представя, че демокрацията трябва да разделя хората. Солта на демокрацията е търсенето на разбирателство. Демокрацията не се брани от хора, които просто имат демократични убеждения. Тя се брани, защитава се само ако има демократични институции. Колкото и да беше трудно, постепенно парламентът се парламентаризира, гласува важни закони. Странно е, че някой, който критикува тези закони, е същият, който участва в създаването им. Дребните политически сметки не бива да хвърлят сянка върху добрите закони.
-Очаквате ли при следващите избори много хора да се откажат да гласуват, да се оттеглят разочаровани?
-България има нужда сега от всички свои граждани. Категорията „разочаровани граждани“ не бива да съществува. Сега е недопустимо гражданинът да абдикира. Големият въпрос на днешния ден на България е въпросът за ритъма, за ускоряването, за демократичните промени в България.
-Ще участва ли Отечественият съюз със свои кандидати в следващите избори?
-Отечественият съюз още не е взел решение дали и как ще участва в парламентарните избори. Отечественият съюз изповядва принципите, които са алтернатива на противопоставянето, опитва се в тази поляризация да лансира идеите за толерантността. Убедените дейци на Отечествения съюз ще застанат във всички случаи зад кандидатурите на компетентни хора, за тези, които се стремят към подтискане на противопоставянето.
-По каква система трябва да се проведат изборите?
-Имам впечатление, че повечето партии обичат анонимността и това е причината да предпочитат пропорционална система. Смятам, че мажоритарният принцип не бива да се пренебрегва. Практически може би ще бъде добре системата да е смесена. Да се помолим на Бога и на партиите, когато подготвят своите листи, да се борят в тях да влязат имена, които ще защитават интересите на гражданите.
Интервюто взе Бонка БЕРОВА


image0 (9K)