Сорос прогнозира нови предсрочни избори в Италия до края на годината

„Европейският съюз трябва да помага на Италия, а не да я поучава, защото това би създало риск по-късно от още по-голяма победа на популистите на полуострова“, смята американският милиардер Джордж Сорос в писмо, публикувано днес в „Кориере дела сера“.

[ad id=“225664″]

Като отбелязва, че новото италианско правителство с участието на Северната лига (крайна десница) и Движението 5 звезди (антисистемно) имат различни бюджетни приоритети и електорат, Сорос изтъква, че правителството на Джузепе Конте би могло да падне, предизвиквайки избори в края на годината или началото на следващата.

„Резултатът от следващите избори ще зависи много от това как ЕС ще реагира на нестабилността на Италия. В Европа има тенденция да се използва всяка възможност да се поучава Италия“, посочва той.

[ad id=“263680″]

„Ако ЕС възприеме тази линия, той сам копае гроба си, предизвиквайки отрицателна реакция сред италианския електорат, който може да даде още по-голямо мнозинство на популистите“, добавя Сорос.

„ЕС е изправен пред много проблеми, но Италия се превърна в най-належащия, защото заплашва ценностите, които са в основата на Евросъюза“, предупреждава роденият в Унгария американски милиардер, който вече е на 87 г.

Една от главните причини за победата на антисистеминте сили в Италия е проблемът с мигрантите, които масово пристигат на полуострова и са принудени да останат заради европейските правила, според които първата страна, която ги приема, носи отговорност за тях.

[ad id=“237001″]

Сорос дава идеята за финансова компенсация на Европа за Италия за пристигащите мигранти.


image0 (9K)