София е  с потенциал за развитие на нови търговски центрове

Причина за това е комбинацията от силни макроикономически фундаменти и ниска наситеност на пазара.

По-малко молове са построени в Европа през първата половина на годината. Обемът нови търговските центрове достига 1.3 млн. кв.м, или със 7% по-малко, отколкото през съответния период на 2015 г., като Турция и Русия са на челно място в класацията, допринасяйки за 40% от новите площи. Това съобщават в последния си доклад консултантите от Cushman&Wakefield.

София заедно с Лондон, Бристол, Единбург, Барселона, Мюнхен, Анкара и Истанбул  е определена като топ локация с потенциал за развитие на нови търговски центрове.

Наситеността на търговски центрове в София е относително ниска – 234.6 кв.м на 1000 души. Този факт в комбинация с прогнозата за годишен ръст от 4.1% в потреблението за следващите пет години ще генерира добри възможности за този пазар, посочват от Cushman&Wakefield. За сравнение – очакванията са потреблението в Истанбул да расте с 4%, в Анкара с около 3.8%, а средно в Централна и Източна Европа с 3.5% годишно, сочи докладът на консултантите.
През тази година в столицата няма отворени нови молове, няма и предстоящи проекти за такива. Индикациите обаче са, че ритейлърите активно търсят да разширяват мрежите си, поради което наемните нива в търговските центрове нарастват.

Сред основните тенденции на пазара в региона са преустройството и ремонтите на моловете, тъй като по-голямата част от търговските центрове в Централна и Източна Европа са строени през 90-те години. Това е основен фактор за запазване на атрактивността и конкурентоспособността на обектите. В Букурещ собственикът на моловете Bucuresti Mall (отворен през 1999 г.) и Plaza Romania (2004 г.) Anchor Group инвестира над 26 млн. евро в преустройството им. В София на десетата година от построяването му молът до „Хемус“ City Center Sofia, сега Park Center, също промени облика си. Новият му собственик – Revetas Capital, инвестира само за обновяването му между 6 и 8 млн. евро.
Подобно на колегите си в Западна Европа собствениците на търговски центрове в източната част на континента също добавят елементи на развлекателни и площи за отдих в моловете.

В допълнение промените в микса от наематели вече са по-чести в много проекти в региона. По данни на Forton значителна част от откритите нови магазини в столицата в периода юли – септември са в Sofia Ring Mall, Paradise Center и Park Center.


image0 (9K)