Спад при търсенето на нови кредити в България през 2022 г.

Докато затихващата Ковид-19 пандемия даде глътка въздух на световната икономика, войната в Украйна изправи света пред нова криза. Докато в началото на годината инфлацията беше далечна, сега тя поставя българската икономика пред ново предизвикателство. Това е видно и от увеличаването на размера на необслужваните кредити през първото тримесечие и резкият спад в интереса към новите кредити и депозити.

Увеличаване на потребителските кредити с матуритет над пет години

При статистиката с бързи кредити FoxyCredit установява намаляване на размера на необслужваните кредити с 5,2 млн. лв. на годишна база. Статистиката на БНБ на база тримесечие обаче показва 5 млн. лв. увеличение, което е в унисон с резулатите за 2019 г. и 2020 г.. През тези две години вземанията на кредитните дружествата също показваха ръст през първите тримесечия.

Според статистиката на БНБ, вземанията по кредити на кредитните дружества са 3,906 млрд. лв. Само година преди това вземанията са били 3,128 млрд. лв., което показва 24,9% увеличение на годишна база. Възходящата тенденция е видима и при тримесечната база, където се отбелязва ръст с 5,5%.

FoxyCredit установяват и друг важен фактор при изследването на пазара с потребителски кредити. В България преобладават предимно заеми над пет години, следвани от тези с продължителност до една година. Само за една година, потребителските кредити за срок от над пет години са нараснали с от 1,638 млрд. лв. на 1,897 млрд. лв.

От друга страна, заемите до една година са 1,093 млрд. лв. в края на първото тримесечие за тази година. Те отбелязват ръст с 55,4% спрямо края на същия месец на миналата година. Тревожно е положението обаче при необслужваните кредити, чийто размер БНБ изчислява на 288,6 млн. лв. В края на март 2022 г., техният размер намалява с 1,8% на годишна база, но нараства с 1,7% спрямо края на декември.

Увеличение при кредитите в домакинствата

Друга важна тенденция при потребителските кредити е нарастването на вземанията при домакинствата. В края на първото тримесечие на 2022 г. увеличението възлиза на 16,6% на годишна база и 4,8% спрямо последното тримесечие на  2021 г.

В това число най-често влизат потребителските кредити, които за същия период възлизат на 2,618 млрд. лв. Ръстът във вземанията в същата категория възлиза на 17,9% на годишна база и 5% на тримесечна. Като основен прекурсор за тази тенденция се явяват редица фактори, но най-вече пандемията, нарастващата инфлация и икономическата криза предизвикана от войната в Украйна.

Спад при търсенето на нови кредити и депозити

Основна причина за временното подобрение е намаляването на броя на заразените от Ковид-19 и постепенното премахване на ограничителните мерки. Това се отразява и в статистиката на БНБ за месец април, според която новоотпуснатите кредити и депозити намаляват.

Спадът се наблюдава при минимално оскъпяване при потребителските кредити и повишаване при средните лихви по депозити. Подобна статистика се наблюдава и през април, когато БНБ обяви леко поскъпване на потребителските кредити с 0,11%, достигайки 7,85%.

Бъдещи тенденции

През второто тримесечие на 2022 г. се наблюдава нарушаване на тенденцията на понижаващи се лихви по депозити. Подобна е и ситуацията при обема новооткрити депозити, което показва намаляващ темп на нарастване. Основните причини за спадът в интереса към потребителските кредити е нарастващата инфлация и намаляването на покупателната способност.

Показателите за доверие на потребителите показват потвържаваща тенденция. През второто тримесечие на 2022 г., индикаторът достига до -41,4 пункта. Статистиката се приближава до резултатът от -41,8 пункта през второто тримесечие на 2020 г., когато страната бе в локдаун. За сравнение, доверието на потребителите е -27,4 пункта за същия период на 2021 г.

Заключение

Цялостната картина напълно отговаря на глобална и местната икономическа конюнктура. Наред с продължаващата война в Украйна, България отбелязва сериозно увеличение на инфлацията. Тенденцията запазва възходящата си траектория в продължение на цели четиринадесет месеца, придвижвайки се от 2,5% през май 2021 г. до 14,4% през април 2022 г.

Всичко това е гарнирано с рязък спад в доверието на потребителите. Те са по-песимистично настроени по отношение на техните домакинства, намалявайки разходите по скъпи и трайни продукти. В резултат на това, търсенето на потребителски кредити вероятно ще продължи да пада до подобряване на общите икономически условия.


image0 (9K)